KadınManşetTürkiye

Polis müdahalesi kadınları durduramadı: Las Tesis sokakta, mecliste, meydanlarda

0
Fotoğraf: Berkcan Zengin

Geçtiğimiz hafta Kadıköy ve Ankara’da polisin şarkı sözlerini gerekçe göstererek müdahale ettiği Las Tesis’in danslı eylemi bu kez İstanbul Beşiktaş, İzmir Alsancak ve Meclis’teydi.  Meclis’te gerçekleşen protestoda CHP’li milletvekili Sera Kadıgil, söz alarak “Bu eylemi yapmak için dokunulmaz olmanız gereken tek ülke ise sayenizde Türkiye oldu” dedi.

Danslı protestoya ilk ve tek müdahale Türkiye’de

İlk olarak Şili’de kadınlar, erkek şiddetini ve cinsel saldırıları 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde Las Tesis’in bestelediği “Tecavüzcü sensin” sözleriyle performatif bir eylem gerçekleştirmişlerdi. Sonrasında ise danslı protesto tüm dünyada dalga dalga yayılmıştı.

Kadın Cinayetleri Platformu’nun çağrısıyla İstanbul Kadıköy’de gerçekleşen eyleme ise polis müdahale etmiş, 7 kadın gözaltına alınmıştı.  Sonrasında Ankara’da gerçekleşen danslı eylemde polis gene kadınların dans etmesine izin vermemiş, 10’a yakın kişi gözaltına alınmıştı.

Meclis’te Las Tesis eylemi

Polis müdahalelerinin ardından CHP’li milletvekilleri, İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında Las Tesis şarkısının sözlerini söyleyerek protesto gerçekleştirdi. CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil söz alarak “Şili’de başlayan ve dünyanın her yerinde kadına karşı şiddete dikkat çekmek için yapılan bir dans var. Adı Las Tesis. Bu eylemi yapmak için dokunulmaz olmanız gereken tek ülke ise sayenizde Türkiye oldu. Şimdi kadın milletvekilleri olarak şiddet gören öldürülen tüm kadınlar adına size iki çift lafımız var” dedi.   Milletvekilleri daha sonra hep birlikte Las Tesis’in Türkçe’ye uyarlanan sözlerini söylediler. Eyleme HDP’li milletvekilleri de destek verdi.

Kadınlar bu sefer de Beşiktaş’ta

Kadınlar ise polis tarafından müdahale edilen eylemi sokaklarda yapmaya devam etti. Beşiktaş Hayrettinpaşa Meydanı’nda yapılan eylemde yüzlerce kadın, “Suç bende değil her neredeysem ne giydiysem. Suç bende değil her neredeysem ne içtiysem. Suç bende değil.  Tecavüzcü sensin, öldüren sensin. Polisler, hakimler, devlet ve başkan” sözleriyle dans etti. Eylemin kadınlar şarkılar söyleyip halay çektiler. Eylem kadınların “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” sloganlarıyla son buldu.,

Erkek şiddetine karşı İzmir de dans etti

İzmir’de ise yüzlerce kadın Alsancak’ta bir araya geldi. Türkçe ve İspanyolca Las Tesis şarkısı eşliğinde dans eden kadınlar sık sık, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Gelsin baba, gelsin koca, gelsin jop. İnadına isyan, inadına özgürlük” sloganları attı.

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.