ManşetTürkiye

Polis işkencesi: Saçlarını kökünden söküp, kopardıklarıyla mehter marşı eşliğinde oynamışlar!

0

İdil Kültür Merkezi’ne yapılan operasyonda gözaltına alınanlara işkence uygulandı. Serbest bırakılanlar arasında bulunan Bergül Varan’ın saçları kökünden söküldü. Varan, polislerin mehter marşı eşliğinde ellerinde kalan saçla oynadığını belirtti.

Okmeydanı İdil Kültür Merkezi’ne 30 Mayıs’ta yapılan operasyonda gözaltına alınan, aralarında Grup Yorum üyelerinin de bulunduğu 14 kişi dün (6 Haziran) adliyeye sevk edildi. İfade işlemlerinin ardından Grup Yorum üyelerinin de aralarında bulunduğu 4 kişi tutuklanırken, 10 kişi serbest bırakıldı.

Halkın Hukuk Bürosu, gözaltına alınanlara kötü muamele yapıldığını Twitter hesabından duyurdu. Yapılan paylaşımda, gözaltına alınan Bergül Varan’ın polis tarafından saçlarının kökünden söküldüğünü belirtilerek, Varan’ın fotoğrafına yer verildi.

“Saçlarımı tutup, çevirip kökünden kopardılar”

Artı Gerçek’ten Bahar Kılıçgedik’in telefonla ulaştığı Bergül Varan, gözaltında yaşadıklarını anlattı. Ağır işkencelere maruz kaldığını ifade eden Varan, şöyle konuştu:

“Çok yoğun bir işkenceye maruz kaldık. Kültür merkezine baskın yaptıklarında bizi çevik kuvvet aracına bindirdiler. Burada yaklaşık 2-3 saat bizi beklettiler. İşkence burada başladı. Aracın içinde yoğun bir işkence yaptılar. Bilerek sanki onun için hazırlanmış gibiydiler. Saçlarımı çekerken sanki yöntem öğrenmişler. Saçlarımı tutup çevirip kökünden kopardılar. Elinde kalan saçı sallayarak mehter marşı ile oyun oynuyorlardı. Saçımı savuruyorlardı. Koltuğun üzeri saçla dolmuştu.”

“Neden başını kaldırdın deyip vuruyorlardı”

Terörle Mücadele Şubesi’nde 8 gün yaralarının iyileşmesi için bekletildiklerini belirten Varan, “Sadece bana değil gözaltına alınan diğer arkadaşlarımıza da yoğun işkenceler yaptılar. ‘Neden başını kaldırdın’, ‘Yukarı baktın’ deyip yoğun işkenceler yaptılar. Bir erkek arkadaşımızın ensesine vura vura bayıltıyorlardı. Bir arkadaşımızın kulak zarı patladı. Başka bir arkadaşımızın gözü morluk içindeydi. Terörle Mücadele Şubesi’nde 8 gün bizi tutup, yaralarımızın iyileşmesini beklediler” dedi.

Gördüğü kötü muamele ve işkenceyi savcılık sorgusunda anlattığını söyleyen Varan, bunların tutanağa geçip geçmediğini ise bilmediğini ifade etti. Hollanda’da yaşayan Varan, Türkiye’ye bir kaç günlüğüne geldiğini ancak günlerinin gözaltında ve işkencelerle geçtiğini söyledi.

“Müvekkillerimiz gördüğü işkenceden ayakta duramıyor”

Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Şükriye Erden, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılan Bergül Varan’ın durumu ile ilgili bilgi verdi. Bergül Varan’ın ablası Betül Varan’ın Grup Yorum üyesi olduğunu ve birlikte gözaltına alındıklarını belirten avukat Erden, “Her türlü işkenceye maruz kalmışlar. Bergül’ün saçları kökünden sökülmüş. Kaba dayaktan tutun da her türlü işkence yapılmış. Müvekkillerimizin bir çoğu gördüğü işkencelerden dolayı ayakta duramıyor. Vücudunun her yerleri morarmış. Kafaları duvarlara vurulmuş” dedi.

(Artı Gerçek)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.