EmekManşet

Plaza Eylem Platformu: Yapı Kredi’de mobbing var!

0

Plaza Eylem Platformu, bir yıl önce Yapı Kredi Bankası’nda çalışırken mobbinge maruz kaldıktan sonra beyin kanaması geçirerek hayatını kaybeden Nadide Kısa’nın ardından Kısa’nın beyin kanaması geçirmesine neden olduğu iddia edilen müdürün mobbingine maruz kalan başka bir çalışanın müşteri ve iş arkadaşlarının yanında bayılıp hastaneye kaldırıldığını açıkladı.

Platformun, “Finans sektöründe örgütsüz ve güçsüz bırakılmış çalışanlara pervasızca uygulanan “hadi hadi sistemi,” sadece çalışan arkadaşlarımızın sağlığını bozmakla kalmamış, sağlıksız bir yönetim yapısı ve sağlıksız yöneticiler üretmiştir. Çalışma düzeni zihnimizi, benliğimizi ve bedenimizi tahrip etmiştir.” bilgisini de paylaştığı açıklamanın tam metni şu şekilde:

“Yapı Kredi’de Mobbing Var!

Yapı Kredi Bankası, çalışanlarının sağlığıyla oynamaya devam ediyor. Bu ülkede bankacılık artık sadece kan, ter ve gözyaşından kazanç elde ediyor. Bundan bir yıl önce mobbinge maruz kaldıktan sonra beyin kanaması geçirerek hayatını kaybeden Nadide Kısa için basın açıklaması yapmıştık. Yapı Kredi, bu kaybın hesabını vermediği gibi mobbingci müdürü “çok iş çıkarttığı”, bankaya çok kazanç sağladığı için korumaya devam etti. Bir süre önce ise, aynı müdürün mobbingine maruz kalan ve hakaretlerine dayanamayan bir arkadaşımız müşterilerin ve çalışma arkadaşlarının gözü önünde bayıldı, hastaneye kaldırıldı.

Bu noktadan sonra mobbingin gerçek nedeninin Yapı Kredi’nin yönetim stratejisi olduğu açığa çıkmıştır. Yapı Kredi, mobbingi bir yönetim stratejisi olarak görmekte ve ödüllendirmektedir. Yapı Kredi’de kurumsallaşan mobbing olmuştur. Çalışan mutluluğu aldatmacası SGK kapılarında emekli kovalayan, işlerini batırmak pahasına kobilere kredi satmaya çalışan, kota doldurmak için hakarete maruz kalacağını bile bile günün her saati müşterileri arayan çalışanların terinde ve gözyaşında eriyip gitmiştir. Finans sektöründe örgütsüz ve güçsüz bırakılmış çalışanlara pervasızca uygulanan “hadi hadi sistemi,” sadece çalışan arkadaşlarımızın sağlığını bozmakla kalmamış, sağlıksız bir yönetim yapısı ve sağlıksız yöneticiler üretmiştir. Çalışma düzeni zihnimizi, benliğimizi ve bedenimizi tahrip etmiştir. Bu düzenden kazanç devşiren, çalışma acısını gelire çeviren işletmelerin utanması yoktur.

Plaza Eylem Platformu, Nadide Kısa’nın ölümü sonrasında da gerçekleştirdiği eylemler ile mobbing sorununu gündeme getirmişti

Nadide Kısa’nın ölümü gibi arkadaşımızın yaşadığı bu sağlık sorunu da bizim için sis çanıdır. Daha çok satışın bedelini sağlığımızla, canımızla ödemeyeceğiz. Şirketlerde mobbingin kurumsallaşmasına izin vermeyeceğiz. Yalnız kalmayacağız, birbirimizi yalnız bırakmayacağız. Arkadaşımızın davası bizim de davamızdır, takipçisi olacağız.

Koç Holding utan, çalışanın mutsuz.
Ali Koç utan, çalışanın mutsuz.
Bu işyerinde mobbing var.
Kurumsal mobbinge son ver.
Koç Holding, elini benliğimden çek.
Ne müşteri memnun ne de çalışan.
Nadide Kısa’yı unutmadık.

Plaza Eylem Platformu

 

(Yeşil Gazete)

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.