ManşetTürkiye

Pınar Selek: “Başıma geleceklerden onlar sorumlu”

0

Mısır Çarşısı’ndaki patlamayla ilgili davada hakkında 3 kez beraat kararı verilmesine rağmen, son davasında ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen Pınar Selek Cihan Haber Ajansı’na konuştu.

Avukatlarının temyize başvurarak mahkeme sürecinin Yargıtay’a taşıdığını belirten Pınar Selek,“Ben Yargıtay aşamasından umutluyum. Hukuk yolları tükenene kadar adalet mücadelemize öncelikle Türkiye’de devam edeceğiz.” dedi.

İstanbul Mısır Çarşısı’nda 15 yıl önce 7 kişinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili yargılanan sosyolog Pınar Selek, daha önceden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) dosyası bulunduğunu da hatırlatarak, Türkiye’deki hukuk yollarının tükenmesi durumunda AİHM’e başvuracaklarını dile getirdi.

Hukuksuz bir kararla karşı karşıya kaldığını belirten Pınar Selek, dosyayı bilen mahkeme başkanının hasta olduğu bir dönemde onun yerine geçen yedek hakimlerin birden bire süreci tersine çevirdiklerini söyledi. Selek, “22 Kasım’da davanın görüldüğü mahkemeye hukuk dışı bir müdahale yapıldı. Çünkü beraat etmişim, buna itiraz edilmiş artık Yargıtay’a gidiyor dosya. Yargıtay aşamasındayken artık mahkemenin ona el sürme hakkı yok.” dedi.

“Başıma gelebileceklerden onlar sorumlu”

Selek’ Fransa’nın Strasbourg’da şehrinde, Cihan haber ajansı muhabirleri Ferhan Köseoğlu ve Mehmet Dinç’le yaptığı röportajda,  ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almanın zor bir durum olduğunu ifade ederek, asıl zorluğun katil damgası yemek olduğunu belirtti. 

Kamuoyuna kendisinin katil diye sunulduğunu söyleyen Pınar Selek,Yarın başıma gelecek her şeyden onlar sorumludur. Hrant da Türk düşmanı olarak lanse edildi. Oysaki Hrant tam tersine farklı olanları birleştirmeye çalışıyordu, diyalog mücadelesi veriyordu. Tam karşı olduğu bir şeyle suçlamak çok bilinçli olarak onu yok etme çabasıydı. Benim başıma gelecek her şeyden onlar sorumlu.dedi

Mahkemenin verdiği kararı duyunca ilk babasını düşündüğüyle ilgili de Selek,Mahkemede o karar verilirken babam ne haldeydi onu düşündüm, kız kardeşimi düşündüm. Ağırlaştırılmış müebbet… Tek başına katliam sorumlusu oluyorsunuz. Korkunç bir durum.diye konuştu.

Türkiye’den ve Fransa’dan politikacılardan büyük destek gördüğünü söyleyen Selek,Fransa’da hükümet partisinden 48 milletvekilinin ortak açıklama yaparak “hukuksuzluğa karşı tepkisini” dile getirdiğini de hatırlattı.

Son duruşma öncesinde Strasbourg Üniversitesi’ndeki öğrencilerin kendisine destek amacıyla derslere girmemesine de değinen Selek, dava sonrasında Strasbourg Üniversitesi Rektörü Alain Beretz’in de, öğretim görevlilerinin bulunduğu toplantıda Pınara dokunmak isteyen önce bize dokunacak açıklamasında bulunduğunu söyledi. Selek ayrıca, üniversite eğitimini gerçekleştirdiği Mimar Sinan Üniversitesi’ndeki hocalarının da bu süreçteki desteklerini unutmayacağını vurguladı.

“İltica başvurusunda bulunmadım”

Fransa’ya sığındığı söylentilerine da açıklık getiren sosyolog Pınar Selek,Sığınmak kelimesi bile bana çok ters geliyor. İltica başvurusunda bulunmadım. Ama bundan sonra ne olacağını bilmiyorum. Avukatlarımla görüşeceğim. Yargıtay süreci bitinceye kadar iç hukuk mücadelesi vereceğim.diye konuştu. Selek, iltica başvurusunu kendisini güvence altına almak için yapabileceğini de ekledi.

Bundan sonra Türkiye’ye dönememe fikrini de mahkeme kararından sonra düşündüğünü belirten Pınar Selek, “Bu fikirle üç dört gündür yüzleşmek zorunda kalıyorum. Şimdiye kadar hakkımda yakalama kararı bile yoktu şimdi kendimi bu fikre inandırmaya çalışıyorum. Ölüm dediğim nokta biraz da bu.” diye konuştu..

Türkiye’de son dönemde yürütülen barış görüşmelerinden de umutlu olduğunu söyleyen Pınar Selek, toplumsal tabana inerek daha şeffaf ve toplumsal katılıma açık bir şekilde bu görüşmelerin yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Barış ihtimalinin konuşuluyor olmasının bile sevindirici olduğunu kaydeden Selek, yüz binlerce kişilik barış yürüyüşleri düzenlenerek herkesin sürece aktif katılım göstermesi gerektiğini ifade etti. 

(Cihan, Yesil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.