Kadın

Pınar Gültekin davasının ikinci duruşması: Cinayet meşrulaştırılmaya çalışılıyor

Muğla‘da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin‘in katledilmesiyle ilgili Cemal Metin Avcı ve kardeşi Mertcan Avcı‘nın yargılandığı davanın ikincisi duruşması bugün görüldü.

Pınar Gültekin’in babası Sıddık Gültekin ve ailenin avukatı Rezan Epözdemir sanıklar için haksız tahrik indirimi uygulanmaya çalışıldığını belirtti. Tartışmanın çıktığı duruşma 15 Şubat’a ertelendi.

Cinayetin ilk duruşması kasım ayında görülmüştü.

Sanıklar dinlendi

Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde yapılan ikinci duruşmaya sanık Cemal Metin Avcı cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken, diğer tutuklu sanık Mertcan Avcı ise mahkeme heyeti önünde savunma yaptı.

Saat 13.30 itibariyle başlayan duruşmaya Pınar Gültekin’in yakınları, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı, Muğla Barosu temsilcileri, kadın hakları dernekleri üyeleri ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmada, 23 Aralık 2020’de yapılan keşifle ilgili bilirkişi raporu değerlendirildi ve iki sanık da dinlendi.

Pınar Gültekin’in arkadaşı da dinlendi

Duruşmada Pınar Gültekin’in arkadaşı tanık Ceren Tunç da dinlendi. Tunç ifadesinde şunları söyledi:

Pınarı üç senedir tanıyorum. Yarım dönem ev arkadaşımdı. Ortadan kaybolmadan 10-15 gün önce Pınar beni arayıp, Cemal ile kavga ettiklerini söyledi. Cemalin son kez kendisi ile buluşmak istediğini de anlattı. 2.5 yıldır birliktelerdi. Cemal’in kirayı ödediğini ve harçlık verdiğini söylüyordu. Pınar, Cemalin kendisine para yatırmak zorunda olduğunu, yatırmadığı taktirde ilişkiyi Avcı’nın eşine anlatacağını da bana söyledi. Pınar ortadan kaybolduktan sonra kardeşiyle sosyal medya üzerinden irtibata geçtim.

Tanık Tunç’un anlattıkları üzerine Pınar Gültekin’in kardeşi Sibel Gültekin ise, “Ablamın bursu vardı ve fotomodellik yapıyordu. Cemal’in evli olduğunu öğrendikten sonra ayrıldı. O dönemde ufak çaplı para yardımında bulunduğunu biliyorum. Ablam, Cemale, ‘Peşimi bırakmazsan karına söylerim’ diyordu” dedi.

Baba Gültekin duruşma salonunu terk etti

Sıddık Gültekin “Davadan adaletli bir karar çıkacağına inanmıyorum. Başka bir hakim istiyorum” dedi ve duruşmayı salonunu terk etti.

Baba Gültekin’in salonu terk etmesinin ardından duruşmaya tanıkların dinlenmesiyle devam edildi.

Rezan Epözdemir de sanığa haksız tahrik indirimi uygulanmaya çalışıldığı söyleyerek mahkeme heyetinin reddini talep etti.

‘Cinayet meşrulaştırılmaya çalışılıyor’

Epözdemir duruşma sonrası yaptığı açıklamada cinayetin meşrulaştırılmaya çalışıldığını belirtti:

Bir tanık dinlenebildi. Reddi hakim gerekçemizde, müvekkil duruşma salonunu terk etti. Duruşmaya halel getirildiğini düşünüyorlar. Sanki cinayeti işleyen Cihan Metin Avcı ve Mertcan Avcı değilmiş de Pınar Gültekinmiş gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu cinayet meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Sanki burada yargılanan Pınar Gültekin’in özel hayatı. Senkronize, organize bir cinayet işlenmiş.”

‘Mahkemenin tarafsızlığına halel gelmiştir’

Epözdemir gelinen noktada mahkemenin tarafsızlığına halel geldiğini vurguladı ve şunları söyledi:

Karşı tarafın klişe savunmaları var ya, onun başka tezahürü var. ‘Beni bıçaklamaya çalışıyordu, o yüzden öldürdüm’ diyor. Buradan ABD’ye müzekkere yazılıyor, iCloud’a yönelik mesajlar, videolar isteniyor. Sanki yargılanan Metin Cihan Avcı ve Mertcan Avcı değil de Pınar Gültekinmiş gibi algı yaratılıyor. Apple bu bilgileri bir yıl önceden göndermez, tanık ifadesi alınırken yönlendiriliyor. Geldiğimiz noktada, mahkemenin tarafsızlığına halel gelmiştir. Umut ediyoruz, bu talebimiz kabul görür. 15 Şubat’a kadar reddi hakim ve sonraki prosedürler işletilecek.”

‘Sanki sanık biziz mağdur olan onlar’

Baba Sıddık Gültekin, mahkemeden adalet çıkacağına inanmadığını kaydederek şu açıklamalarda bulundu:

Bu mahkemeden adalet çıkacağına inanmıyorum. Ben yüreği yanan bir baba olarak, sanki sanık biziz de mağdur olan onlar. Bu mahkemeden sağlıklı bir karar çıkacağına inanmıyorum. Şahit gösteriyorlar, mahkeme başkanı şahidi yönlendiriyor.”

Akıl sağlığı yerinde raporu verildi

İlk duruşmada mahkeme ara kararında katil zanlısı Cemal Metin Avcı için akıl sağlığının yerinde olup olmadığına yönelik rapor tanzim edilmesini istemişti. Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi hazırladığı raporda Cemal Metin Avcı’nın akıl sağlığının yerinde olduğu ve ceza ehliyetinin bulunduğu belirtildi.

Raporda “16 Temmuz 2020 tarihinde işlendiği iddia olunan ‘Tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme’ suçuna karşı işlediği hukuki anlam ve sonuçlarını açıklayabilir ve davranışlarını yönlendirme yeteneğini azaltacak veya kaldıracak düzeyde bir akıl hastalığı bulunmamaktadır. Ceza sorumluluğu tamdır.” denildi.

Cemal Metin Avcı’nın “canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, kardeşi Mertcan Avcı’nın ise “suç delillerini yok etme,  gizleme veya değiştirme” suçundan beş yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.