Doğa MücadelesiEkolojiManşetVideo

Phaselis’teki inşaat alanına ‘can güvenliği’ gerekçesiyle alınmayan Barış Atay: İş güvenliğiniz yok, sizi kim koruyor?

0

Peyzaj Mimarları Odası, Antalya‘nın Kemer ilçesinde bulunan, 1. Derece Sit bölgesindeki Phaselis Antik Kenti’ne Kültür ve Turizm Bakanlığı‘nca verilen izin kapsamında yapılmak istenen inşaatlara karşı açtığı davayı kazanmış, Phaselis’teki inşaat için yürütmeyi durduma kararı verilmişti. Fakat Bostanlık Koyu‘nda iş makinaları dolaşıyor. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay ve TİP’ten vekil adayları 29 Nisan’da Phaselis’teki inşaat alanına girmek istedi. Alanda nöbet tutan aktivistler de günlerdir Jandarma ve polis ekipleri ve güvenlik şeridiyle korunan bölgeye giremiyordu. İnşaat sahasına can güvenliği gerekçesiyle alınmayan Barış Atay, inşaatta çalışan işçileri göstererek şirket yetkilisine baretlerin, maskelerin ve iş gözlüklerinin nerede olduğunu sordu. İşçilerin can güvenliğinin sağlanmadığına dikkat çeken Atay, kendisinin can güvenliği nedeniyle içeriye alınmıyor olmasına tepki gösterdi.

Aktivistler ise “Phaselis’e dokunma” sloganları ve pankartlarıyla güvenlik şeridinin önünde oturarak nöbetlerini sürdürdü. Güvenlik şeritlerinin ardında ise jandarmalar sıralanmıştı. TİP Antalya milletvekili adayı Av. Tuncay Koç, “Bu emniyet tedbiri depremden sonra Hatay’da alındı mı? Yani şuraya gelen halktan, insandan çok jandarma var. Jandarma’nın bütün insan kaynağını buraya ayırmak güvenlik sebebiyetinin dışında bir zaafiyet vermiyor mu acaba?” diye sordu.

‘İş kıyafetiniz yok, güvenlik önleminiz yok, botunuz yok, sizi kim koruyor?’

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açtığı ihaleyi alan şirketin yetkilisi ile konuşan Barış Atay “[…] Bakanlığı’na ait olsa da Bakanlığın şahsi malı diye bir şey yok. Halkın malı. Şimdi sen bakanlığın, yani devletin, normalde halkın olan bir yere beni sokmadığını söylüyorsun, doğru mu? Ki ben milletvekiliyim. Burada tam olarak yaptığın yasal durum nedir?” dedi.

“İş kıyafetiniz yok, herhangi bir güvenlik önleminiz yok, botunuz yok. Sizi kim koruyor? Hiçbirinde baret yok jandarmanın” diyen Barış Atay, yetkiliye şunları sordu:

“Buranın SİT alanı olduğunu biliyor musunuz? Siz inşaat firması olarak nereye iş yaptığınızı bilmiyor musunuz? Bakanlığın size yaptırdığı iş usulsüz. Hukuksuz. Yürütmeyi durdurma kararı var. Siz yürütmeyi durdurma kararı olan bir yerde hukuksuz olarak inşaata devam ediyorsunuz.”

Atay’ın bu sorularına aldığı yanıt ise şöyle oldu:

“Sayın vekilim, sizin bana demiş olmanız bir fayda etmiyor.”

TİP milletvekili Barış Atay, “İş makinesi yapan arkadaşın maskesi nerede? Maskesi yok, gözlük yok, baret yok. Böyle bir şey. O insan öyle çalışırken sen buraya, sözüm ona üç adım içeriye benim canım tehlikeye girer diye almıyorsun ya.. Sen şu anda suç işliyorsun burada. Sigortası değil, iş malzemesi yok. Baretsiz, gözlüksüz çalışınca ‘eksiği olabilir’ diyorlar. Ama biz şuraya gelince canımız tehlikeye giriyormuş, onu konuşuyoruz” dedi.

‘Bakanlık firmaya mobbing uyguluyor’

Bakanlığın ihaleyi verdiği inşaat firmasının tek yetkilisi olan kişiyle görüşebildiklerini aktaran Atay, alanda bir tane arkeolog olduğunu belirterek şunları aktardı:

“Tam olarak bir hukuksuzluk örneğinin üzerine garip bir emir-komuta zinciri işliyor. Bakanlık yürütmeyi durdurma kararına rağmen firmaya devam edeceksiniz diye mobbing uyguluyor ve yazı gönderiyor. Burada bir iş alışverişi söz konusu. Kimsenin buraya ne olduğunu önemsemesiyle bir alakası, ilgisi yok.”

Atay’dan hem mevcut hem de gelecek iktidara uyarı

Atay, 14 Mayıs seçimlerine işaret ederek hem mevcut iktidara hem de gelecek olası iktidara uyarılarda da bulundu:

“Fakat buradan iki tane uyarı yapacağım. Birincisi bu iktidara; iki hafta sonra gitmiş olacaksınız ve bunlarla ilgili hesap da sorulacak. İkincisi de yeni gelecek olanlara; buraya hiçkimsenin AKP’nin yaptığı gibi dokunamayacağını şimdiden öğrenmeniz gerekiyor. Yoksa karşınızda bizi bulacaksınız.”

You may also like

Comments

Comments are closed.