Phaselis’e Dokunma ve Phaselis İnisiyatifi tarafından Phaselis’i korumak ve alanda yapılacak projeye karşı Antalya‘nın Tekirova ilçesinde bulunan Phaselis Bostanlık Koyu‘nda bir basın açıklaması gerçekleştirildi.
Dün (16 Nisan) gerçekleştirilen basın açıklamasında 6 Şubat depremlerine işaret edilerek depremin hemen ertesi haftasında başlanan, 1.derece sit alanı ve Beydağları Mili Parkı içerisinde yer alan Phaselis Antik Kenti‘ndeki inşaat çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca devam edildiğine vurgu yapıldı.
Yeşil Gazete yazarı Erol Malçok tarafından okunan açıklamada “Dokunulmayan en son milli parklar kalmıştı, şimdi sıra oralara geldi” ifadelerine yer verildi. Eyleme birçok aktivist katıldı. Ayrıca 15 ve 16 Nisan’da Phaselis için bir de çalıştay gerçekleştirildi.
Çalıştayda bölgenin çok değerli ve hassas bir flora ve faunaya sahip olduğu vurgulanırken yüzeye yapılacak müdahalelerin kabul edilemez olduğu, geri dönülmez zararlara yol açacağı belirtildi. Ayrıca konuya ilişkin bir de durum raporu hazırlanacağı aktarıldı. Bölge için bir eylem ve yönetim planına ihtiyaç duyulduğu aktarıldı. Phaselis Koruma Çalıştayı‘ndan 10 maddelik bir eylem planı çıktı:
Orta ve uzun vadede sit alanının güvenliğini sağlayacak çevre düzenlemesi ve kontrollü giriş düzenlemesi yapılması gerektiğinin belirtildiği açıklamada “Bu bağlamda, yönetim planını hazırlamak amacıyla Phaselis Sivil Denetleme Kurulu kurulmuştur. Bu kurul bünyesinde sivil toplum kuruluşları ve yerel inisiyatifler yer almaktadır. Bu kurulun amaçlarından biri yerel inisiyatiflerle birlikte bir alan yönetimi planı hazırlamaktır. Phaselis Koruma Çalıştayı’nda alınan kararların temelinde, Phaselis ören yeri ve birinci derece sit alanının kullanılması ve korunması amacıyla yapılacak faaliyetler belirlenecektir. Phaselis Sivil Denetleme Kurulu alanın korunması için bir gönüllülük sistemi oluşturacaktır” denildi.
Phaselis Sivil Denetleme Kurulu’nun milli parkta yapılacak tüm işlemlerin uluslararası anlaşmalara uygun olmasını sağlayacağı ve bugüne kadar yapılan tüm hukuksuz uygulamaların ve ilgili cezai işlemlerin de takipçisi olacağı bildirildi.
Çalıştaya Antalya Kültürel Miras Derneği, Antalya Peyzaj Mimarları Odası, Antalya Şehir Plancıları Odası, Antalya Temiz Çevre Derneği, Çıralı- Ulupınar Çevre Koruma Kooperatifi, Doğa İçin Sanat Derneği (DİSDER), İstanbul, TEMA VAKFI Antalya İl Temsilciliği, Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi, WWF Türkiye, ÇEKÜL VAKFI ve Arkeologlar Derneği Antalya Şubesi temsilcileri katıldı.
Öte yandan basın açıklamasında ise Kapadokya, Uludağ ve Phaselis‘in hedefte olduğuna ve alana giren inşaat makinasının durdurulamaması durumunda diğer milli park ve sit alanlarının da aynı kaderi paylaşacağına dikkat çekildi.
20 Şubat’ta ağır iş makinalarıyla Alacasu Koyu‘nda başlayan inşaatın şimdi Bostanlık Koyu‘na da sıçradığına değinilen açıklamada, Alacasu’da beton atmak da dahil yapılan tahribata halkın verdiği tepki sonucunda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy‘un, betonların tamamen söküleceğini ve kazık sistemiyle sadece duş ve tuvalet yapılacağını ifade etmiş olduğuna yer verilen açıklamanın devamında şunlar aktarıldı:
Bakan Ersoy emir veriyor, inşaat başlıyor; emir veriyor, betonların bir kısmı sökülüyor. Bütün bu değişikliklerin ne müze müdürlüğünün ne koruma kurulunun ne de kazı başkanlığının dikkate alınmadan yapıldığı çok açık. Zira bu kurumların böyle ucube yapılaşmalara izin vermesi mümkün değil diye düşünüyoruz. Çünkü danıştığımız arkeologlar ve mimarlar her iki koyda da yapılanların hiçbir koruma kuralına uymadığını söylüyor. Zaten ne zaman inşaat sahasında olsak bulunması zorunlu olan arkeoloğa rastlamıyoruz. Ve bunu tutanakla da tespit ettirip suç duyurusunda bulunduk. Ayrıca, yasak olmasına rağmen çalışmaların mesai saati bitiminden sonra hatta geceleri de devam ettiğini biliyoruz. Bunların elimizde video kayıtları var ve basında yayınlamış bulunuyoruz.”
Bakanlığın çelişkili davranışlarda bulunduğunu aktaran aktivistler bunu şöyle örnekledi:
“Phaselis hepimizin, tüm canlıların ve korunması gereken kültürel mirasın Phaselisi. Tam da bu nedenle kimse burayı ‘ben yaptım, oldu‘ şeklinde kullanma hakkına sahip değildir. Yapılacak en küçük bir müdahale defalarca düşünülmeli, fikir alınmalı ve danışılmalıdır” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada şunlar aktarıldı:
“Ayrıca ihale süreci ile ilgili şüphelerimiz artarken, az evvel aldığımız habere göre; Gazeteci Yusuf Yavuz’un bugün yayınlanan haberine göre; TURAŞ’ın eski genel müdürü Taylan Şimşek ; ‘Biz Phaselis’i 25 milyona ihaleye çıkaracaktık şimdi 47.7 milyona çıkmış, bu araştırılmalıdır ‘dedi.
Alacasu ve Bostanlık Koyları’ndaki bu tahribat abidesi projelerin iptal edilmesinin mücadelesini bırakmayıp, takipçisi olacağımıza söz veriyoruz.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…