Koronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Pfizer ve Biontech duyurdu: 60 milyon doz aşı için Türkiye ile anlaştık

0
Fotoğraf: Shutterstock

ABD merkezli ilaç firması Pfizer ve Almanya merkezli BionTech, Türkiye ile 60 milyon doz koronavirüs aşısı için anlaşma imzalandığını duyurdu.

30 milyon doz opsiyonlu anlaşmayla, bu yıl içinde Türkiye’ye toplamda 120 milyon doz aşı ulaşması bekleniyor.

İki şirket ile Türkiye arasındaki ilk tedarik anlaşması 25 Aralık 2020’de 30 milyon doz için imzalanmıştı. Yani, bu yıl içerisinde Türkiye’ye gelen aşı miktarı 120 milyona çıkabilir.

‘Amacımız pandemiyi sona erdirmek’

BioNTech CEO’su Prof. Uğur Şahin, “Amacımız, pandemiyi sona erdirmek, hastaneye yatışları azaltmak ve normal bir hayata dönmeye yardımcı olmak için dünyanın dört bir yanındaki insanlara Covid-19 aşımızı mümkün olduğunca çok dozda ulaştırmak. Türkiye’nin aşılama çalışmalarına önemli katkılarda bulunabildiğimiz ve bize duyulan güven için minnettarız” açıklaması yaptı.

Pzifer Türkiye Genel Müdürü Cem Açık ise, “Bu anlaşmanın Türkiye’nin Covid-19 aşılama çalışmalarını daha da artıracağını umuyoruz. Pfizer, Türkiye’de halk sağlığına katkıda bulunmakta kararlı. Pandemiye karşı küresel mücadelede BioNTech gibi küresel bir ortağa sahip olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Fotoğraf: Shutterstock

Nüfusun çoğunluğunu aşılayabilir

120 milyon dozluk bir anlaşma, Türkiye’nin 80 milyonu aşan nüfusunun büyük bir kısmı olan 60 milyon insanı aşılamak için yeterli olacak. Türkiye şu anda Çin’in Sinovac aşısı ile Pfizer/BioNTech‘in koronavirüs aşısını kullanıyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 20 Mayıs tarihi itibariyle bugüne kadar toplamda 27 milyon 222 bin 880 doz aşı uygulandı. Birinci doz uygulanan kişi sayısı 15 milyon 576 bin olurken ikinci dozu da alan kişi sayısı 11 milyon 646 bin 800 oldu.

AB ile üçüncü sözleşme

Öte yandan ikili şirket Avrupa Birliği ile de üçüncü sözleşmesini imzaladı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından AB’ye 2023 yılına kadar 900 milyon dozu opsiyonlu olmak üzere toplam 1,8 milyar doz ilave aşı verileceğini belirtti.

Von der Leyen, AB’nin uzun vadede başka şirketlerle de benzer sözleşmeler yapabileceğine dikkati çekti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.