DünyaManşet

Petrol sızıntısı kötüleşiyor: Çinli robotlar batan İran gemisinde bir delik tespit etti

0
Bir kurtarma gemisi, Doğu Çin Denizinde batan İran petrol tankerinin yangınını söndürmeye çalışıyor. // Regional Coast Guard HeadquartersReuters

Russia Today’in haberine göre deniz yaşantısı için yüksek derece zehirleyici bir milyon varil petrol taşırken batan tankerde denizaltı robotları bir delik tespit ettiler. Kaza Yangtze Nehri’nin 160 deniz mili doğusunda Panama bandıralı petrol tankeri ‘Sanchi’ ile Hong Kong bandıralı kargo gemisi ‘CF Crystal’ in 6 Ocak’ta çarpışmaları sonucu yaşanmıştı.

Toplam yüzey alanı 332 kilometrekareye varan üç petrol sızıntısı yetkiler tarafından geçtiğimiz Pazar günü incelendi. Çin Devlet Okyanus İdaresi’nin geçen hafta Çarşamba günkü raporuna göre sızıntı 101 kilometrekare civarındaydı.

Ulaştırma Bakanlığı’na göre batığa gönderilen robotların tespit ettikleri delik 35 metre genişliğinde bir üçgen şeklinde.

274 metre uzunluğunda tanker bir İran şirketi tarafından, Güney Kore’ye ham petrolün daha yanıcı bir formu olan yoğuşuk halde 136,000 ton (ya da başka deyişle bir milyon varil) petrol taşımak için kiralanmıştı. Sanchi’nin güvertesindeki petrolün sadece yüzde 20’si denize sızarsa 1989 tarihli Exxon Valdez kazasından daha büyük bir çevre felaketine sebep olacak.

Kaza sırasında 32 kişilik mürettebatın 3’ünün bedenlerine ulaşılabilmiş, geriye kalan tüm mürettebatın öldüğünün düşünüldüğü bildirilmişti.

Doğu Çin Denizi’nde çevre alarmı: Petrol tankeri ile kargo gemisi çarpıştı!

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.