Kültür-SanatManşet

Peter Handke’nin Nobel Edebiyat ödülü tepki yarattı: Skandal, abes ve utanç verici

0

2019 Nobel Edebiyat ödülünün Peter Handke’ye verilmesi, yazarın soykırım suçlamasıyla yargılanan eski Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Milošević’e yakın politik duruşu sebebiyle tartışma konusu oldu.

Geçtiğimiz yıl taciz skandalı yüzünden verilemeyen Nobel Edebiyat ödülleri, bu yıl iki yazara birden verildi. 2018 Nobel Edebiyat ödülü Polonyalı yazar Olga Tokarczuk‘un, 2019 yılının ödülü ise Avusturyalı yazar Peter Handke‘nin oldu.

İsveç Akademisi tarafından 2019 yılı ödül sahibi olarak Peter Handke’nin seçilmesi, yazarın soykırım suçlamasıyla yargılanan eski Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Milošević’e yakın politik duruşu sebebiyle pek çok kişi tarafından eleştirildi ve karar “ikinci bir skandal” olarak nitelendirildi.

Kosava ABD Büyükelçisi: Abes ve utanç verici

Kosova‘nın ABD Büyükelçisi  Vlora Çitaku, kararı “skandal, abes ve utanç verici” olarak nitelendirdi.  Peter Handke için “’Balkanlar Kasabı’ Milosevic’i şereflendiren ve soykırım rejimini destekleyen bir adam” nitelemesini kullanan Çitaku, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Handke’nin Milošević’in cenazesinde konuşmacı olarak çekilen fotoğrafını da ekledi .

Eski Kosova Dış İşleri Bakanı Petrit Selimi ise Nobel Komitesi’nin kararını “olabilecek en saldırgan karar” olarak değerlendirdi. Selimi, attığı tweette “Bir sonraki adım nedir? Esad’a Barış Ödülü vermek mi?” diye sordu.

Slavoj Žižek: Handke için Nobel ödülüne hayır

Peter Handke, 2014 yılında Avusturya gazetesi Die Presse’ye verdiği bir röportajda Nobel Edebiyat ödüllerinin kaldırılması gerektiğini “ödülün hiçbir zaman hak edilen birine verilmediğini” söylemişti. Guardian gazetesine verdiği röportajda Handke’nin açıklamalarını hatırlatan Slovakyalı filozof Slavoj Žižek bu yılki ödülün “Handke’nin haklı olduğunu gösterdiğini” söyledi ve ekledi:

“İsveç’te bugün savaş suçlarını savunan bir kişi Nobel ödülü alırken, günümüzün gerçek kahramanı Julian Assange’in karakter infazına tamamen katılınabiliyor. Tepkimiz şöyle olmalı: ‘Handke için Nobel ödülüne hayır, Assange için Nobel barış ödülüne evet.’”

Handke’nin tepki yaratan açıklamaları

Handke, Sırp kuvvetlerinin Müslümanların yaşadığı yerleşim bölgesi olan Srebrenica kentindeki katliamından sonra, 1999 yılında yayınladığı bir makalede “Uluslararası dergiler Sırpları kötü, Müslümanları da her zamanki iyi adam olarak görüyor” eleştirisinde bulunmuştu.

NATO müttefikleri Sırbistan’ı bombaladığında, Handke 1999’da katıldığı bir televizyon programında “Kosova için savaşan Sırp Ortodoks rahip” olmak isteyebileceğini söylemiş ve Sırbistan’ın savunarak, Sırpların durumunu Yahudilerin zulmüyle karşılaştırmıştı.

Önceki ödülleri de tepkiyle karşılandı 

Peter Handke daha önce 2006 yılında aday gösterildiği Heinrich Heine ödülünden, politik duruşuna karşı gelen eleştiriler sebebiyle çekilmişti. 2014’te kazandığı Uluslararası Ibsen Ödülü de Oslo’da birçok protestoyla karşılaşmasına sebep olmuştu.

You may also like

Comments

Comments are closed.