Koronavirüs SalgınıDünyaManşet

Pekin’de ikinci dalga endişesi: 106 yeni vaka

0

Avrupa‘da pek çok ülke ekonomiyi düze çıkarmak adına karantina tedbirlerini kaldırıp sınırlarını yeniden açmaya başlarken, salgının ilk kez ortaya çıkmış olduğu Çin‘den endişe verici haberler geldi.

Çinli yetkililerin aktardığına göre ülkede perşembe günü itibarıyla, çoğu Pekin merkezli olmak üzere 106 yeni koronavirüs vakası kaydedildi. Bu, Nisan ayından bu yana açıklanan en yüksek vaka sayısı.

Karantina günlerine dönüş

Ülkede hafta sonu yaşanan vaka artışının ardından Pekin’in en büyük pazaryeri olan 4 bin tezgahlı Xinfadi kapatıldı. Xinhua Haber Ajansı, pazaryerinin ve çevresinin dezenfekte edileceğini duyurdu. Bölgeye alışverişe gitmiş olanların da kendilerini iki hafta süreyle karantina altına alması söylendi.

Kent genelinde 30 bin restoran, pazar ve market de dezenfekte edildi. Pazar günü kent ve çevresine kurulan 300 test merkezinde yaklaşık 76 bin kişiye test yapıldı, yüksek risk grubundaki kişilerin -vakalarla yakın ilişki içinde olanlar- kent dışına çıkmasına engel getirildi ve okullar tatil edildi. Ayrıca toplu taşımada azalmaya gidildi, otobüs tren ve metrolarda yolcu sayısı kısıtlandı, maske zorunluluğu getirildi.

Pazartesi günü tüm iç mekan spor ve eğlence faaliyetleri yasaklandı.

‘İlkinden daha bulaşıcı olabilir’

Wuhan Üniversitesi‘nden Yang Zhanqiu, yeni dalganın ilkine göre daha bulaşıcı bir seyir izleyebileceği görüşünde. Pekin kent sözcüsü Xu Hejian da düzenlenen basın toplantısında kentteki salgın durumunun son derece ciddi olduğunu ve virüsün yayılmasının engellenmesi için sıkı önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü son iki haftada dünya çapında günlük vaka sayısını ortalama 100 bin olarak açıklamıştı. Örgüt, bu sayıların ülkeleri virüsün yeniden ivme kazanmasına karşı alarma geçirmesi gerektiğini söylemişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.