KadınManşet

Patriyarkanın barikatlarını kadınlar yıkıyor

0
Fotoğraf: Üniversiteli Feminist Kolektif

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü‘nde kadınlar Türkiye’nin dört bir yanında erkek ve devlet şiddetine karşı sokaklara çıktı.

İstanbul‘daki kadınların buluşma noktası ise her yıl olduğu gibi bu yıl da Taksim oldu. 25 Kasım Kadın Platformu‘nun çağrı yapığı eyleme binlerce kadın katıldı.

‘Umudumuz gücümüz birbirimizde’

Saat 18.30 itibariyle Taksim Tünel’de toplanmaya başlayan kadınlar “Erkek- devlet şiddetine karşı isyanımız bitmedi, büyüyor. Umudumuz gücümüz” birbirimizde” yazılı pankart arkasında bir araya geldi.

Kadınlar sık sık “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Kadın cinayetleri politiktir” ve “hükümet istifa” sloganları attı.

‘Kadınlara değil katillere barikat’

İsveç Konsolosluğu önünde barikat kuran kolluk kuvvetleri, kadınların İstiklal Caddesi‘nde yürüme isteklerini kabul etmedi.

“Kadınlara değil katillere barikat” ve “Aç aç barikatı aç” sloganları atan eylemciler barikatları devirmeye başladı. Polise mor boya atan eylemciler de oldu.

Polisten biber gazı ve plastik mermi

Polisler kadınların barikatı aşmak istemesine biber gazı ve plastik mermi ile saldırarak cevap verdi. Yoğun biber gazı nedeniyle fenalaşanlar oldu.

‘İsyanımızı engelleyecek bir barikat yok’

Polis ablukası altında basın açıklamasını okuyan 25 Kasım Kadın Platformu, “Bugün burada erkek şiddetine karşı birbirimizden aldığımız güçle mücadelemizi büyütmek için buluştuk. Bugün hayatlarımızı savunmak için, bir kişi daha eksilmemek için buluştuk. Öfkemizi de isyanımızı da umutlarımızı da engelleyebilecek bir barikat yok” dedi.

Açıklamada “Erkek devlet şiddetine karşı, erkek egemenliğine karşı, yoksulluğa, işsizliğe, savaşa, hukuksuzluğa, cezasızlığa, ayrımcılığa karşı, her gün yaşanan kadın katliamlarına, trans cinayetlerine karşı, bizler yine buradayız işte, yine sokaklardayız” ifadeleri kullanıldı.

‘Faillere arka çıkan devlet bizi engelliyor’

Açıklamanın devamında “Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde, kamusal alanlar erkek devlet şiddetine artık yeter diyen kadınlara kapatılmaya çalışıldı. İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilerek faillere adeta arka çıkan devlet, bizi engellemeye çalışıyor” ifadelerine yer verdi.

“İstanbul Sözleşmesi’nden bi gecede çekilenlerin önceliğinin şiddeti önlemek olmadığını bildiğimiz için bu yasağa şaşırmıyoruz, bu yasağı tanımıyoruz da” denilen açıklama şu sözlerle sonuçlandırıldı:

“Engellenen biz olmayacağız; bu yasağı, bu kararı alanları, erkek şiddetini besleyenleri engelleyeceğimiz bir dünyayı kurmak bizim elimizde. Gücümüz birbirimizde.”

Basın açıklamasının ardından kadınların bir kısmı “hükümet istifa” sloganlarıyla Karaköy’e doğru yürüyüşe geçti.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.