Tarım-GıdaGündemManşet

Patates ve soğan ihracatı izne bağlandı

0

Kuru soğan ve patatesin yurtdışına satışına sınırlama getirildi. “Ticaret Bakanlığının İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğde yapılan değişiklikle, ihracı ön izne bağlı mallar listesine kuru soğan ve taze veya soğutulmuş patates de eklendi. Buna göre, söz konusu ürünlerin ihracı belli kamu kurum ve kuruluşlarının ön iznine bağlanmış oldu.

Karar gereği, patates ve kuru soğan ihraç etmek isteyen üretici ve firmalar Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvuracak. Bakanlık onay verirse izin verilen koşul ve miktarda patates ve kuru soğan ihracatı yapılabilecek.

Geçen yıl arz-talep dengesizliği nedeniyle soğan ve patatesin kilosu 8-10 liraya kadar çıkmıştı.

CHP’li Gürer: İhraç engellenerek sorun çözülemez

 CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates ve soğanın yurt dışına satışının sınırlandırılmasının üreticiyi vurduğunu belirterek şunları söyledi:

Niğde ve Nevşehir’de depolarda iki milyon ton patates var. Umutla ihraç teşviki beklerken tam zıt karar çiftçiyi perişan etti. İktidar, depodaki ürün için tüccara karşı üreticiyi korumazsa mağduriyet artar. Patates ve soğanda geçen yıl yaşanan fiyat artışı ve bu ürünlerin ithal edilmek zorunda kalınmasının iktidarı etkilediği görülüyor. O nedenle plansız bir şekilde önlemler geliştiriliyor. Tüccarın kazanıp, üretici ve tüketicinin mağdur olduğu düzen değişmelidir.”

‘İthal zorunluluğu doğar’

Gürer depoların patates ile dolu olduğunu bildirdi, bunun nedeni olarak da maliyetin 90 kuruş iken tüccara 60 kuruşa satılamaması olduğunu kaydetti. Üreticinin ürünü ihraç etmek ve bunun için verilen teşviklerden yararlanmak için beklediğini anlatan Gürer, “İhraç önleme kararı alanlar depoda patates soğanın maliyetine ürünü çiftçiden almak zorundadır.  İhraç yasaklanması üreticinin depodaki ürünü değerine satamamasını getirirse ekim daralır, gelecek yıl ithal zorunluluğu doğar.”

 

More in Tarım-Gıda

You may also like

Comments

Comments are closed.