ManşetTürkiyeYerel

Patara Yılı için yapılan yürüyüş bandı çöktü: TSE standartlarına uygun değil

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2020 yılı için Türkiye‘nin turizmdeki tanıtım yüzü ilan edilen Antalya’daki Patara Antik Kenti‘nde yapılan yürüyüş yollarında çökme ve kırılmalar meydana geldi.

Proje, yaklaşık 12 milyonluk ihale kapsamında yapılmıştı.

Patara Yılı için otopark inşa edildi

Gazeteci Yusuf Yavuz‘un blogunda yer alan habere göre, Patara Yılı kapsamında antik kentte yapılması planlanan etkinlikler için ziyaretçi karşılama merkezi ve otopark inşa edildi.

İhaleye çıkarılan “Patara Ören Yeri Antik Tiyatro Yapısı Acil Müdahale ve Çevre Düzenlemesi İşi” 24 Mart 2020’de yapılan sözleşmeyle Karacan Grup İnşaat Makine Mühendislik İth. İhr. Ltd. Şti‘ne verildi.

Ancak, koronavirüs salgınının Türkiye’de de patlak vermesi ve yaşanan sokağa çıkma kısıtlamaları sebebiyle Patara Yılı kapsamında yapılması planlanan etkinlikler ertelendi.

Haziran ayında açıldı

2020 yılının haziran ayında ziyaretçilere açılan antik kenti, 19 Ağustos’ta Emine Erdoğan ziyaret etmişti. Erdoğan’ın ziyareti sırasında antik tiyatronun zemininde uygulanan ve plywood adı verilen modern kaplama malzemesi gündeme gelirken, tarihi dokuyla uyumlu olmadığı için tepkilere neden olmuştu. Zemin malzemesinin, geçici bir düzenleme olduğu belirtilmişti.

Yürüyüş bandında çatlaklar meydana geldi

Salgın dönemine rağmen ziyaretin yoğun olduğu antik kentte, engellilerin de daha rahat gezebilmesi amacıyla yapıldığı söylenen yürüyüş bandında bir süre sonra kırılmalar ve çatlaklar meydana geldi.

Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü ile yüklenici firma yetkilileri arasında 23 Kasım 2020 tarihinde imzalanan geçici kabul tutanağında “Yapılan işin sözleşme ve eklerine uygun olduğu ve geçici kabule engel olabilecek eksik, kusur ve arızaların görülmediği” tespiti yapılmıştı.

Malzemeyle ilgili test yapıldı

Meydana gelen çatlak ve kırılmalar nedeniyle kullanılan malzemeyle ilgili test yapılmasına karar verildi.

Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Dekanlığı’na yazılı başvuruda bulundu ve Patara ören yeri yürüyüş yollarında ahşap polimer zemin döşemesi malzemesiyle yapılan imalatın kusurlu olup olmadığının anlaşılabilmesi için rapor hazırlanmasını istedi.

Gözle görülür boşluklar var

Malzemeler üzerinde TSE standartlarına göre yapılan dayanıklılık testlerinin ardından hazırlanan raporda, zemin döşemesinde kullanılan profillerde yapılan incelemede çıplak gözle görülebilen boşluklar gözlemlendiği belirtildi. Raporda, profillerin kalınlıklarının da farklı olduğu kaydedilirken, “Bazı deck malzemelerde et kalınlıkları ile dikme kalınlıklarının az olması ve enine kesitlerde bazı boşlukların bulunması, deck profillerin kırılma yükü bakımından TS EN 15534-4 standardını karşılayamamasının en önemli nedenidir” denildi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi tarafından hazırlanan raporda, döşeme sırasında dayanak açıklığının fazla uygulanmış olmasının kırılma yükünün düşük çıkmasına neden olduğu bilgisine yer verildi ve zemin malzemesinin döşenmesi sırasında standardın öngördüğü yükü karşılayacak bir dayanak açıklığının uygulanması gerektiği vurgulandı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.