YaşamTürkiye

Paşabahçe Vapuru yeniden İstanbul Boğazı’na dönüyor

0

İstanbul Boğazı’nda 58 yıl görev yaptıktan sonra seferden çekilen tarihi Paşabahçe vapuru tekrar denizle buluşuyor. Geçen ay sökülmek üzere ihaleye çıkarılan 67 yaşındaki vapur, İBB’nin girişimleriyle hurdaya çıkmaktan kurtarılmıştı. İBB’nin gemiyi Boğaziçi’ne yeniden kazandırmak üzere geri istemesi üzerine ihale iptal edilmişti. Vapurun yeniden kullanıma açılmasıyla ilgili karar AKP, CHP ve MHP’li üyelerin oy birliğiyle belediye meclisinde alındı.

Karara göre Beykoz sahilinde 10 yıl boyunca terk edilmiş bir şekilde bırakılan vapurun restorasyonu Beykoz Belediyesi tarafından iki yıl içerisinde yaptırılacak. Sonrasında ise toplu ulaşım hizmetleri haricinde kullanılmaması şartıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Belediyesi’ne (İBB) bedelsiz olarak devredilmesi planlanıyor.

İstanbul Boğazı’nda geçen 58 yıl

Paşabahçe Vapuru 1952 yılında İtalya‘da inşa edildi. Savaş gemisi formunda dizayn edilen vapur Türkiye’den gelen talep üzerine Şehir Hatları Vapuru formuna çevrildi. 17 Ekim 1952’de yolcu taşımacılığına başlayan vapur Adalar ve Yalova hattında yolcu taşımacılığı yaptı.

İstanbul Boğazı’nda 58 yıl görev yaptıktan sonra 2009’da Beykoz Belediyesi’ne devredilen vapur daha sonra 2011’de Beykoz Belediyesi’nce nikah salonu olarak hizmet vermeye başladı. Tarihi geminin daha önce bakım masrafları karşılanamadığı gerekçesiyle sualtı canlılarına yuva olması için batırılması düşünülmüştü. İstanbul Liman Başkanlığı ise geminin satılarak, söküm işleminin gerçekleştirilmesini kararlaştırmıştı. 24 Ekim’de ihaleye çıkan geminin 4 Kasım’da açık teklif usulü ile ihalesi yapılması planlanıyordu.

 

More in Yaşam

You may also like

Comments

Comments are closed.