Dünyaİklim ve EnerjiManşet

Parlamento derin deniz madenciliğine ‘evet’ dedi: Norveç için utanç verici bir gün

0
Fotoğraf: Gustavo Graf Maldonado/Reuters

Norveç, dün (9 Ocak’ta) oldukça tartışmalı bir parlamento oylamasıyla deniz yatağını ticari derin deniz madenciliğine açan dünyadaki ilk ülke olmaya bir adım daha yaklaştı.

Karar, bilim insanlarının deniz yaşamı üzerinde yıkıcı bir etkisi olabileceği yönündeki uyarılarına ve çevresel kaygılar nedeniyle derin deniz madenciliğinin geçici olarak yasaklanması çağrısında bulunan Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık‘ın muhalefetine rağmen alındı.

Norveç Parlamentosu‘nda partiler üstü bir destekle 80’e karşı 20 oyla kabul edilen teklifin, yeşil teknolojiler için yüksek talep gören değerli metaller de dahil olmak üzere madenlerin araştırılmasını hızlandırması bekleniyor.

Karar başlangıçta Norveç sularına uygulanacak olsa da, Britanya’dan daha büyük bir alanı (280.000 km2 (108 bin mil kare)), lityum, skandiyum ve kobalt gibi madenleri çıkarmak için lisans başvurusunda bulunabilecek şirketler tarafından potansiyel madenciliğe maruz bırakacak. Uluslararası sularda derin deniz madenciliğine ilişkin anlaşmanın ise yılın ilerleyen dönemlerinde imzalanması bekleniyor.

Oylamanın ardından Norveç hükümeti, çevre bilimcilere ve kendi uzmanlarının tavsiyelerine karşı geldiği gerekçesiyle eleştirildi.

‣Greenpeace: Derin deniz madenciliği okyanusta geri dönüşü olmayan hasara neden olacak
derin deniz madenciliği

Fotoğaf: Marten van Dijl / Greenpeace

‘Norveç için utanç verici bir gün’

Greenpeace bunun Norveç için “utanç verici bir gün” olduğunu söyledi. Greenpeace Norveç Başkanı Frode Pleym, “Norveç’in kendisini okyanus lideri olarak konumlandırırken Arktik sularda okyanus yıkımına yeşil ışık yakmasını izlemek utanç verici” dedi ve ekledi:

“Ama bu iş burada bitmiyor. Derin deniz madenciliğine karşı protesto dalgası daha yeni başladı.”

WWF’nin Derin Deniz Yatağı Madenciliğine Hayır Girişimi‘nin küresel politika sorumlusu Kaja Lønne Fjærtoft, kuruluşun, çıkarma ruhsatlarının hala parlamento onayına ihtiyaç duyacağı gerçeğinden “küçük bir umut ışığı” aldığını söyledi; bu değişiklik de güçlü uluslararası tepkilerin ardından gelmişti.

Guardian’dan Miranda Bryant’ın aktardığına göre; Enerji Bakanlığı’ndan bir kaynak yaptığı açıklamada derin deniz madenciliğinin özünde onaylandığını ancak henüz herhangi bir şirkete onay verilmediğini söyledi. Derin deniz madenciliği başvurularının Enerji Bakanlığı tarafından değerlendirilmesi ve parlamentoya geri gönderilmesi gerekeceği de belirtildi.

Norveç hükümeti, parlamentonun keşif için açılma lehinde oy kullandığını doğruladı, ancak konuya ilişkin açıklama yapmayı reddetti. Hükümet daha önce dikkatli olacağını ve ruhsatları ancak daha fazla çevresel araştırma yapıldıktan sonra vereceğini söylemişti.

Greenpeace: Derin deniz, madencilik tehditi altında
derin deniz madenciliği

Fotoğraf: Greenpeace

‘Derin deniz madenciliği, ihtiyacımız olmayan minerallerin peşinde koşmaktır’

Çevresel Adalet Vakfı (EJF), kararın “Norveç’in sorumlu bir okyanus devleti olarak itibarı üzerinde geri dönülemez bir kara leke” olacağını söyledi.

Vakfın CEO’su ve kurucusu Steve Trent ise “Derin deniz madenciliği, ihtiyacımız olmayan minerallerin peşinde koşmaktır ve çevresel zararı karşılayamayız. Derin okyanus hakkında çok az şey biliyoruz, ancak madenciliğin eşsiz yaban hayatını yok edeceğinden, dünyanın en büyük karbon deposuna zarar vereceğinden ve temiz ekonomilere geçişi hızlandırmak için hiçbir şey yapmayacağından emin olmak için yeterince şey biliyoruz” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.