Altı yıllık bekleyiş bitti: Paris Anlaşması’nın onaylanması teklifi TBMM’de kabul edildi

Tüm milletvekillerinin desteğini alan kanun teklifi 353 ‘evet’ oyu aldı. Paris Anlaşması’nı onaylama kararı Birleşmiş Milletler sekretaryasına iletilecek ve böylece altı yılın ardından Türkiye anlaşmanın taraflarından biri olacak.

Paris Anlaşması’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu‘nda oy birliğiyle kabul edildi.

Tüm milletvekillerinin desteğini alan kanun teklifi 353 ‘evet’ oyu aldı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında Türkiye‘nin Paris İklim Anlaşması‘nı imzalayan ilk ülkelerden biri olduğunun altını çizerek, anlaşmanın ekim ayında Meclis’in onayına sunulacağını duyurmuştu.

Meclis’in açılmasının ardından Paris Anlaşması’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, ilk önce TBMM Çevre Komisyonu‘nda ardından da Dışişleri Komisyonu‘nda da görüşülerek uygun görülmüştü.

BM sekretaryasına iletilecek

Kanun teklifi bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü.  Partilerin grup önerilerinin görüşülmesinin ardından yapılan oylamada anlaşmaya dair kanun teklifi oy birliğiyle kabul edildi.

Paris Anlaşması’nı onaylama kararı Birleşmiş Milletler (BM) sekretaryasına iletilecek ve böylece Türkiye geçen altı yılın ardından anlaşmaya taraf olmuş olacak.

Altı yıllık gecikme

12 Aralık 2015 tarihinde Fransa’da gerçekleşen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) 21’inci Taraflar Konferansı’nda kabul edilmiş, 2016 tarihinde ülkelerin imzasına açılmıştı.

O tarihten bu yana anlaşmayı meclise getirerek onaylamayı reddeden Türkiye, Paris Anlaşması’nı imzalayan fakat onaylamayan altı ülkeden biriydi. Aynı zamanda da anlaşmayı onaylamayan tek OECD ve G20 üyesiydi.

Paris Anlaşması’yla küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi döneme göre 2 derece ile sınırlandırmak, mümkünse 1,5 derecenin altında tutmak amaçlanıyor. Bu anlaşmaya taraf ülkeler şartlarına göre, iklim kriziyle mücadelede hedeflerini kendileri belirliyor. Hedeflerini hayata geçirmemeleri durumunda ise herhangi bir yaptırım uygulanmıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kazdağları’nda Cengiz Holding’in ağaç kıyımına karşı destek çağrısı

Cengiz Holding'in Kazdağları'nın eteğindeki Bayramiç'te açmak istediği altın ve bakır madeni için ağaç kıyımı son hızla sürerken, bölge halkı cumartesi günkü eyleme destek bekliyor.

‘Katliam Yasası’nın yönetmelik taslağı sızdı: Kediler de toplanacak, sahiplendirme zorlaştırılıyor

Katliam yasası'nın yönetmeliği olduğu ileri sürülen taslak, sahiplenmeyi apartman yönetiminin iznine bağlanıyor, kedilerin toplatılmasının, 'yasaklı ırk'tan tüm köpeklerin öldürülmesinin önünü açıyor.

İklim, göçmenler ve kadınlar için kötü haber: Trump başkanlığa çok yakın

Zaferini ilan eden Donald Trump ABD'deki ikinci başkanlık dönemine çok yakın. Sonuçların kesinleşirse ABD'deki hak savunucuları ve iklim politikacıları için işler zorlaşacak.

TÜPRAŞ Rafinerisi’nde patlama: 12 yaralı

İzmit'teki Tüpraş Rafinerisi'nde bir patlama ve ardından yangın meydana geldi. 12 çalışanın yaralandığı patlamanın, planlı tatbikat sırasında yaşandığı belirtildi.

Akkuyu NGS’de nemden dolayı borular paslandı, yerleşke ormana doğru genişletiliyor

Akkuyu Nükleer Santrali, işçilerin yerleşkesi için ormanlık alana doğru büyütülecek. Bölgedeki nemden dolayı kullanılan boruların da paslandığı ve çalışmaların gecikeceği öne sürüldü.

EN ÇOK OKUNANLAR