Paris İklim Anlaşması‘nın mimarları, dünya liderlerini yaklaşmakta olan COP15 Biyolojik Çeşitlilik Konferansı‘nda doğa konusunda benzer bir anlaşma sağlamaya çağırdı. Kampanyacılar doğayı korumadan küresel ısınmanın 1.5C ile sınırlandırılamayacağı uyarısında bulundu.
Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi (COP27) son günlerine girerken, hükümet yetkilileri, bilim insanları ve kampanyacılar artık gözlerini gelecek ay doğa için yapılacak yüksek riskli toplantıya dikmiş durumda. Daha önce ev sahibi olarak belirlenen Çin‘in Covid-19 salgını nedeniyle dört kez ertelediği zirve, Kanada‘nın Montreal kentinde gerçekleşecek.
Küresel ısınmayı 1.5 ila 2C’de sınırlamayı amaçlayan Paris İklim Anlaşması’nın hazırlayıcıları, zirve öncesinde dünya liderlerini doğa için benzer bir anlaşma sağlamaya çağıran bir bildiri yayımladı. Anlaşmanın tasarlanmasına yardımcı olan Laurent Fabius, Manuel Pulgar-Vidal, Christiana Figueres ve Laurence Tubiana tarafından imzalanan bildiride, “Doğayı koruma ve eski haline getirme konusunda herhangi bir eylemde bulunmadan küresel ısınmayı1.5C ile sınırlamanın hiçbir yolu yok. COP15, doğa kaybının gidişatını tersine çevirmek için benzeri görülmemiş bir fırsat olabilir” deniyor.
7 -19 Aralık tarihlerinde yapılması planlanan COP15 görüşmelerinde, ulusal delegasyonlar dünya çapında hızla azalan vahşi yaşam popülasyonlarını korumak ve doğal peyzajların devam eden bozulmasını durdurmak için yeni bir küresel anlaşma hazırlayacak.
Tam teşekküllü bir ‘Doğa Anlaşması’ hazırlanmalı
Reuters‘in aktardığına göre, ülkelerin ulusal koruma hedefleri belirledikleri ve bunlara ulaşma konusundaki ilerlemelerini rutin olarak bildirdikleri, tam teşekküllü bir “Doğa için Paris Anlaşması’ çağrısı yapan çağırıcılar, iklim ve doğa gündeminin kaçınılmaz olarak iç içe geçtiği vurgusunda bulunuyor.
Açıklamada iklim değişikliğinin hızla biyolojik çeşitlilik kaybının birinci itici gücü haline geldiği ve insanlığın hızlanan doğa tahribatının, iklim değişikliğinin hafifletilmesi ve uyum sağlanması dahil çok önemli hizmetleri baltaladığına dikkat çekiliyor.
Hayvan ve bitki türleri, günümüz dünyasında 10 milyon yıldır görülmeyen bir hızla yok oluyor. Dünyadaki vahşi yaşam krizi habitat kaybı ve kirliliğin yanı sıra küresel sıcaklıklar yükseldikçe daha da büyük bir tehdit haline geliyor. Science dergisinde 2018’de yayınlanan araştırmaya göre, emisyonlarda ciddi kesintiler olmazsa, tüm türlerin yarısına yakını yüzyılın sonuna kadar hayatta kalamayacakları sıcaklık ve koşullarla karşı karşıya kalacak. Göç edemeyen veya uyum sağlayamayanlar yok olacak. Orman ve mercan resiflerinin kaybı da krizi derinleştirecek.