Manşetİklim KriziVideo

[Paris Anlaşması’nın 5. Yıldönümü] Levent Kurnaz: Sözleşmeye uyulsa bile dünya 3,5 derece ısınacak

0

Dünya ülkelerinin küresel ısınmayı endüstri öncesi döneme kıyasla 1,5 ile 2 derece arasında sınırlama sözü verdiği Paris Anlaşması’nın üzerinden tam beş yıl geçti.

12 Aralık 2015’te imzaya açılan anlaşma, kısa süre içerisinde yeterli sayıda imzaya ulaşarak yürürlüğe girdi. O tarihten bu yana Paris, iklim mücadelesinin en önemli odaklarından biri haline geldi.

Ancak, Yeşil Gazete’ye konuşan Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, Paris Anlaşması’nın iklim değişikliğini durdurmak için yeterli olmadığını söylüyor.

‘Paris Anlaşması bir oyun’

Paris Anlaşması’nın iklim kriziyle savaşmayı engellediğini söyleyen Kurnaz, ‘Dünya üç buçuk derece ısınacak demiş oysaydık şu an savaşıyor olurduk. Paris anlaşması dahilinde dünya üç buçuk derece ısınıyor. Bir de yapmayacak olsak (anlaşmanın taahhütlerini kastederek) yine de üç buçuk derece ısınacak’ dedi.

Prof. Dr. Levent Kurnaz, küresel ısınma için belirlenen bir buçuk derece alt sınırından da çok uzak olunduğunu belirtti. Kurnaz’a göre herkes anlaşma için verdiği sözü tutsa bile dünyanın sıcaklığı üç buçuk derece artacak:

Yaptırımı olmayan bir anlaşma. İsteyenin istediği zaman çekilebileceği bir anlaşma. Herkes sözünü tutacak bile olsa dünyanın sıcaklığı üç buçuk derece artacak. Herkesin ağzına bir parmak bal çalıp oluşturulan anlaşma, dünyayı üç buçuk derece ısıtıyor. Dedikleri gibi mümkünse bir buçuk derece limitinden de çok çok uzağız. Biz de çok fazla ses etmemeye başladık. Paris Anlaşması var. ‘Paris anlaşmasına uyalım yeter’ dedik. Paris anlaşması bir oyundur.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.