Dünya ülkelerinin küresel ısınmayı endüstri öncesi döneme kıyasla 1,5 ile 2 derece arasında sınırlama sözü verdiği Paris Anlaşması‘nın üzerinden tam beş yıl geçti.
12 Aralık 2015’te imzaya açılan anlaşma, kısa süre içerisinde yeterli sayıda imzaya ulaşarak yürürlüğe girdi. O tarihten bu yana Paris, iklim mücadelesinin en önemli odaklarından biri haline geldi. Türkiye ise Anlaşma’yı imzalayan ancak meclisten geçirmeyen 10 ülkeden biri.
Avrupa İklim Eylem Ağı proje yöneticisi Gökşen Şahin, Yeşil Gazete’ye hem Paris Anlaşması’yla birlikte ileride neler yaşanabileceğini, hem de gençlerin gelecekleri için sokaklara çıktığından bahsetti.
‘Kararlar hızlı şekilde uygulanmalı’
Şahin, Paris Anlaşması’nda alınan kararların çok hızlı bir şekilde uygulanması gerektiğine vurgu yaparak da şunları söyledi:
Paris Anlaşması’ndan beş sene sonraya baktığımızda aslında bundan 10 sene önce olması gereken hareketin başladığını görüyoruz. Bizim şu an aldığımız kararları çok hızlı bir şekilde çok daha yukarılara taşımamız gerekiyor. Bu da işin peşini bırakmadan yapılabilir sadece.”
‘Gençlik hareketi sokakta’
Bu esnada da iklim eylemlerinin devreye girdiğini söyleyen Şahin, gençlik hareketinin çoktan sokağa çıktığını ve gelecekleriyle oynanmasına izin vermediğini vurguladı:
Şu anda gençlik hareketinin çoktan sokağa çıktığını, kendi gelecekleriyle oynanmasına izin vermediğini görüyoruz. Bundan beş sene sonra Paris Anlaşması’nın 10. yılını kutlarken bizim 2,5-3 derece sıcaklık artışından bahsetmiyor olmamızın tek yolu var. O da hareketi güçlendirmek.”