Paraguay, Güney Amerika Ortak Pazarı’ndan ihraç edildi

Arjantin, Brezilya, Uruguay ve Venezuela devlet başkanları, Venezuela’nın Güney Amerika Ortak Pazarı’na (MERCOSUR) resmi katılımı öncesi bir araya geldi. Paraguay’ın solcu devlet başkanı Fernando Lugo’nun meclis darbesiyle iktidardan uzaklaştırılması sebebiyle MERCOSUR’dan çıkarıldığı öğrenildi.

Prensa Latina’nın haberine göre Arjantin başkanı Cristina Fernandez, Brezilya başkanı Dilma Rousseff, Uruguay başkanı José Mujica ve Venezuela başkanı Hugo Chavez, Venezuela’nın Güney Ortak Pazarı’na (MERCOSUR) resmi katılımı öncesi özel bir zirvede toplandılar. Paraguay hükümeti ise gelişmeye tepki gösterdi.

Venezuela’nın üyeliği altı yıl önceki birlik toplantısında kabul edilmiş ancak Paraguay parlamentosunda sağ bloğun onay kararına izin vermemesi sebebiyle resmileşememişti.

29 Haziran’da Mendoza kentinde Arjantin, Brezilya ve Uruguay, Paraguay başkanı Fernando Lugo’nun birliğin kabul ettiği demokratik ilkelere aykırı olarak görevden uzaklaştırılması üzerine, bu ülkenin MERCOSUR üyeliğine son vermeye karar vermişlerdi.

Venezuela’nın katılımının bloğa güç vereceği umuluyor.

Ayrıca özel zirveden kısa süre önce Rousseff ve Chavez, Venezuela’nın altı 190AR tipi uçak alımı anlaşmasına imza attılar.

Öte yandan Paraguay’da meclis darbesiyle gelen Franco yönetimi, Paraguay’ın bloktan atılması ve Venezuela’nın alınmasına yaptıkları basın açıklamarıyla tepki göstererek, “Chavez ve arkadaşları geçmiş anlaşmaları hiçe saydılar” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

İspanya’da ölümcül selin ardından halkın artan öfkesi istifalara yetmiyor

İspanya'nın Valensiya kentinde en az 222 kişinin canına mal olan sel felaketinin ardından öfkeli halk sokaklara dökülüp istifa isterken, yerel yetkililer sorumluluktan kaçıyor.

İklim uzmanları: Trump’ın dönüşü iklim eylemini etkiler ama geri döndüremez

İklim uzmanları, Trump'ın yeniden seçilmesinden dolayı iklim eyleminin ağır bir darbe alsa da bugünkü konjonktürde herhangi bir ülkenin politikasından daha güçlü olduğu konusunda birleşiyor

İklim, göçmenler ve kadınlar için kötü haber: Trump başkanlığa çok yakın

Zaferini ilan eden Donald Trump ABD'deki ikinci başkanlık dönemine çok yakın. Sonuçların kesinleşirse ABD'deki hak savunucuları ve iklim politikacıları için işler zorlaşacak.

Cem Özdemir’in Greta Thunberg’e yönelik İsrail tepkisine eleştiri yağdı

Alman Yeşilleri'nden Tarım Bakanı Özdemir'in İsrail saldırılarını eleştiren genç iklim aktivistine desteğin 'gözden geçirilmesini' istemesi, tepkiyle karşılandı.

EN ÇOK OKUNANLAR