SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Pandemide ‘kış önlemleri’ gündemde, halkın yüzde 55’i sokağa çıkma yasağı istiyor

0
Dünyada, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere koronavirüs vakalarının artmasıyla tekrar ‘alarm’ verilirken, Türkiye’de de havaların soğumasıyla yeni önlemler için harekete geçildiği öğrenildi. Hürriyet‘in edindiği bilgilere göre,  hafta sonu sokağa çıkma yasağı, belirli yaş gruplarına saat kısıtlaması, toplu taşıtların kontrolü, çalışma koşullarının değiştirilmesi gibi önlemlerin hayata geçirilmesi yeniden gündeme gelebilir. Yeni tedbirlerin neler olacağını önümüzdeki 15 gün belirleyecek.
 
Kış dönemi hazırlıkları çerçevesinde İçişleri Bakanlığı tarafından önceki gün yayınlanan genelgeyle denetimlerin daha yaygın ve düzenli hale getirilmesinin hedeflendiği belirtildi. Hükümette yapılan toplantılarda, özellikle lokanta ve kafeterya gibi mekanların son dönemlerde kurallara yeterince uymadığına ilişkin saptamalar yapıldı.
 
Toplantıda kamu denetimlerinin arttırılması ve cezaların caydırıcı olarak uygulanması gerektiği belirtildi. Maske kullanımında elde edilen başarının, lokanta, kafe, AVM, toplu taşıma, cami, kamu kurumları, bankalar gibi yerlerdeki “kış kuralları” için de sağlanması hedefleniyor. 
 

Yeni dönemde, kasım ayının ilk haftasına kadar olan süreçte yeniden değerlendirme yapılacak. Okulların açılması ve kapalı mekanlara geçişin yarattığı sonuçların bu süre içinde görüleceğini düşünen yetkililer, vaka sayısı artışına göre yeni önlemleri planlıyor. 

15 gün izlenecek

Buna göre toplu taşıtların kontrolü, çalışma koşullarının değiştirilmesi gibi yöntemler yeniden devreye sokulacak. 15 gün içerisinde görülecek sonuçlar “kış önlemlerinin” şeklini de belirleyecek.

Özellikle büyükşehirlerde, gece belli bir saatten sonra sokağa çıkılmaması, hafta sonları sokağa çıkma yasağı, yaş gruplarının sadece belli saatlerde dışarıda olmaları gibi uygulamalara geçilebilecek.

Halkın yüzde 55’i sokağa çıkma yasağı istiyor

 

Türkiye Endeksi Ekim 2020 Gündem Araştırması 1 ile 15 Ekim 2020 tarihleri arasında Türkiye’deki 76 ilde ikamet eden 1.317 kişiyle gerçekleştirildi.

Araştırmada, uygulanan karantina yasağına uymayanlar için nasıl bir yaptırım uygulanmalı sorusuna katılımcıların yüzde 49’u KYK yurtlarında karantinaya alınmaları gerektiğini, yüzde 35’i hapis cezasının uygulanması gerektiğini söyledi.

Araştırmaya katılanların yüzde  41’i sokağa çıkma yasağının yeniden uygulanmaması gerektiğini belirtirken, katılımcıların yüzde 4’ü de bu konuda fikri olmadığını aktardı.

Kadınlar daha çok istiyor

Covid-19’la mücadele kapsamında sokağa çıkma yasağının yeniden uygulanması gerektiğini düşünen kadınların oranı yüzde 60,4 olurken erkeklerde bu oran yüzde 53 olarak tespit edildi. Sokağa çıkma yasağının yeniden uygulanmasına karşı olan erkeklerin oranı yüzde 43 iken, kadınlarda bu yüzde 34,6 olarak belirlendi.

Ankete katılanların yüzde 29’u Covid-19 salgınla mücadele kurallarına uymayan vatandaşları uygulanan idari para cezalarını az bulduklarını ve arttırılması gerektiğini düşünüyor. Yüzde 23’ü de çok yüksek bulduklarını ve azaltılması gerektiğini belirtti. Katılımcıların yüzde 48’i uygulanan idari para cezalarının yerinde olduğunu ve aynen uygulanmaya devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Hapis cezası 

Ankete katılanların  “Covid-19 testi pozitif çıkan vatandaşlara uygulanan karantina yasağına uymayanlar için nasıl bir yaptırım uygulanmalı?” sorusuna verdikleri cevaplar ise şöyle: Yüzde 49, KYK yurtlarında karantina alınsın; yüzde 35, hapis cezası uygulansın; yüzde 14, idari para cezası uygulansın; yüzde 2, hiç bir şey yapılmasın. 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.