KadınDünyaManşet

Pakistan’ın bir eyaletinde hymen testi yasaklandı

0

Pakistan‘ın Pencap eyaletinin yönetim merkezi Lahor kentinin yüksek mahkemesi, hymen testinin yasal dayanağının olmadığına hükmederek “kadın kurbanın kişisel haysiyetine zarar verdiğine” karar verdi.

Yargıç Ayesha Malik yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Bekaret testi son derece invazivdir, bilimsel veya tıbbi bir gerekliliği yoktur, ancak cinsel şiddet vakalarında tıbbi protokoller adına yapılır. Ancak, aynı zamanda sanık ve cinsel şiddet olayına odaklanmak yerine mağdura şüphe uyandırmak için kullanılan aşağılayıcı bir uygulamadır.”

2018 yılında yayımlanan Birleşmiş Milletler (BM) raporunda, hymen testinin sadece 20 ülkede yapıldığı, bunun da tecavüz vakalarında hayatta kalan kadını evlilik öncesi cinsel ilişki yaşamakla suçlamak için kullanıldığı belirtiliyor.

Fotoğraf: Kacper Pempel / REUTERS

‘Test, ataerkinin bir parçası’

Avukat ve feminist aktivist Nighar Dad, konuyla ilgili The Guardian‘a yaptığı açıklamada şunları dedi:

Karar, bir aktivizm tarihinin doruk noktasıdır ve feminist hareketin onlarca yıldır uğraştığı sıkı çalışma üzerine inşa edilmiştir. Bekaret testi, mağduriyeti kadın karakterlerine bağlayan ve ‘mükemmel kurban’ mitini sürdüren daha geniş bir ataerkil yapısının parçası. Kadınların tecavüz vakalarını bildirmelerinin önündeki engeller aşılamaz, ancak bu tarihi karar bu engellerin kaldırılmasında uzun bir yol kat edecek.”

Pakistan’ın insan hakları bakanı Shireen Mazari, sadece Pencap eyaletinde uygulanacak kararla ilgili övgülerde bulundu.

Öte yandan, evlilik öncesi ilişki Pakistan’da erkekler ve kadınlar için suç olmaya devam ediyor ve beş yıl hapis cezası bulunuyor.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.