Pakistan’ın bir eyaletinde hymen testi yasaklandı

Yargıç Ayesha Malik, testin tıbbi gerekliliğinin olmadığını, fail ya da cinsel şiddete odaklanmak yerine hayatta kalana şüphe uyandırmak için yapılan aşağılayıcı bir uygulama olduğunu söyledi.

Pakistan‘ın Pencap eyaletinin yönetim merkezi Lahor kentinin yüksek mahkemesi, hymen testinin yasal dayanağının olmadığına hükmederek “kadın kurbanın kişisel haysiyetine zarar verdiğine” karar verdi.

Yargıç Ayesha Malik yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Bekaret testi son derece invazivdir, bilimsel veya tıbbi bir gerekliliği yoktur, ancak cinsel şiddet vakalarında tıbbi protokoller adına yapılır. Ancak, aynı zamanda sanık ve cinsel şiddet olayına odaklanmak yerine mağdura şüphe uyandırmak için kullanılan aşağılayıcı bir uygulamadır.”

2018 yılında yayımlanan Birleşmiş Milletler (BM) raporunda, hymen testinin sadece 20 ülkede yapıldığı, bunun da tecavüz vakalarında hayatta kalan kadını evlilik öncesi cinsel ilişki yaşamakla suçlamak için kullanıldığı belirtiliyor.

Fotoğraf: Kacper Pempel / REUTERS

‘Test, ataerkinin bir parçası’

Avukat ve feminist aktivist Nighar Dad, konuyla ilgili The Guardian‘a yaptığı açıklamada şunları dedi:

Karar, bir aktivizm tarihinin doruk noktasıdır ve feminist hareketin onlarca yıldır uğraştığı sıkı çalışma üzerine inşa edilmiştir. Bekaret testi, mağduriyeti kadın karakterlerine bağlayan ve ‘mükemmel kurban’ mitini sürdüren daha geniş bir ataerkil yapısının parçası. Kadınların tecavüz vakalarını bildirmelerinin önündeki engeller aşılamaz, ancak bu tarihi karar bu engellerin kaldırılmasında uzun bir yol kat edecek.”

Pakistan’ın insan hakları bakanı Shireen Mazari, sadece Pencap eyaletinde uygulanacak kararla ilgili övgülerde bulundu.

Öte yandan, evlilik öncesi ilişki Pakistan’da erkekler ve kadınlar için suç olmaya devam ediyor ve beş yıl hapis cezası bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR