DünyaManşet

Pakistan’da üniversiteye silahlı saldırı: En az 19 ölü

0

Pakistan’ın kuzey batısındaki Çarseda kentinde bir üniversite kampüsünde düzenlenen saldırıda en az 19 kişi öldü 51 kişi yaralandı. Yerel saatle 20 Ocak Çarşamba sabahı 09:30 civarında başlayan saldırı üç saat sürdü. Saldırıyı Pakistan Talibanı üstlendi.

4

Saldırganların okula kampüs duvarından tırmanarak girdikleri ardından da güvenlik güçleriyle aralarında çatışma başladığı bildirildi. Pakistan ordusu çatışmaların sonunda 4 militanın öldürüldüğünü, diğerlerinin kampüs içinde saklandığını açıkladı. Saldırıya karışan militanların sayısı henüz netlik kazanmadı.

Pakistan Geo televizyonuna konuşan bir görgü tanığı, ”konukevinin yakınında iki patlama duyduğunu” belirterek, ”Patlamaların intihar bombacısı mı yoksa el bombası mı olup olmadığını bilmiyoruz. Ben iki patlama ve yükselen duman gördüm” dedi. Televizyon kanalları, silahlı saldırganların üniversitenin sınıflarına ve yurtlarına girip öğrencilere ve öğretmenlere ateş açtığını duyurdu.

Ordu öğrencileri sınıflardan ve yurtlardan tahliye ediyor. Reuters’a bilgi veren üst düzey bir ordu yetkilisi kampüsün yüzde 90’ının güvenlik altına alındığını söyledi. Kurtarma ekibinin sözcüsü Bilah Ahmet Faizi aralarında öğrecilerin, muhafızların, polisin ve profesörlerin bulunduğu en az 19 kişinin öldüğünü ve 51 kişinin yaralandığını açıkladı.

Yetkililer ölü sayısının 40’a çıkabileceğini açıkladılar. Polis komiseri Saeed Wazir öğrencilerin yüzde 70’inin kurtarıldığını açıkladı. Wazir “Bütün öğrenciler yurtlardan tahliye edildi ancak militanlar üniversitenin farklı bölümlerinde saklanıyor ve bazı öğrenciler ve çalışanlar içeride kaldı” dedi.

Reuters’a konuşan bir öğrenci, ateş açıldığı sırada yurdundan fakültesine gitmek üzere olduğunu söyledi. Shabir Khan adlı öğrenci, “Ateş açıldığı sırada öğretmenlerin ve öğrencilerin çoğu sınıftaydı. Ne olduğuyla ilgili hiçbir fikrim yok ama bir güvenlik görevlisinin telefonda çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını söylediğini duydum” dedi.

Pakistan Başbakanı Nawaz Şerif saldırının ardından “Ülkemizde terörizm tehdidini kazımak konusunda kararlıyız” açıklamasını yaptı. Pakistan’ın Peşaver kentindeki bir okula 2014 yılında düzenlenen Taliban saldırısında 130’dan fazla öğrenci öldürülmüştü.

Çarseda, Peşaver’e yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bir bölge.

 

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.