ManşetTürkiye

Özgür Gündem’de gözaltına alınan gazetecilerden 22’si serbest

0

Önceki gün kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’ne yapılan polis baskınında gözaltına alınan 25 gazeteciden 22’si serbest bırakıldı.

gazeteciler-serbest

Özgür Gündem çalışanları Elif Aydoğmuş, Sevdiye Ergürbüz, Reyhan Hacıoğlu, Amine Demirkıran, Günay Aksoy, Burcu Özkara, Kemal Bozkurt, Önder Elaldı, Ender Öndeş, Sinan Balık, Davut Uçar, Fırat Yeşilçınar, Zeki Erden, Bilir Kaya, Ersin Çaksu ve Bayram Balcı; DİHA Muhabirleri Özgür Paksoy ve Mesut Kaynar ile İMC TV’den Gökhan Çetin ve Gülfem Karataş “polise mukavemet” suçlamasıyla Basın Savcısı Umut Tepe, Metin Küçükerdem ve Emin Aydinç’e ifade verdi. İfadeleri alınan gazeteciler serbest bırakıldı.

Gazeteciler ifadelerinde polisin gözaltı sırasında darp ve hakaretine maruz kaldıklarını belirterek polise mukavemette bulunma iddiasını reddetti.

İMC TV muhabiri Gülfem Karataş gözaltı sırasında kendisine küfür ve hakaret edildiğini, tecavüzle tehdit edildiğini, ırkçı küfürler savrulduğunu, sırtına zincirle vurulduğunu, gözlüğünün kırıldığını, darp edildiğini ve yedi saat boyunca ters kelepçeyle tutulduğunu söyledi.

Karataş, ifadesinde, gözaltı sırasında uğradığı işkence ve kötü muameleyi şöyle aktardı:

“…Ülkücü bıyığına benzer bıyıklı mavi tişörtlü, uzun boylu ve siyah saçlı polis bana bu hakaretleri etti. Ardından kırmızı tişörtlü bir polis bana merdivenlerden indiğimiz sırada sırtıma zincirle vurduğu için yaralandım. Bu sırada gözlüğüm kırıldı. Ayrıca burada beni ters kelepçelediler. Yedi saat kelepçeyle bekletildim. Bu yüzden el bileklerim hala yaralı vaziyettedir. …Üç hilal bilekliği olan bir polis bunu bize göstererek ‘Bunun anlamını biliyor musunuz, orospular, kahpeler’ diyerek hakaret etti.”

Özgür Güdem muhabiri Ender Öndeş ise ifadesinde, 16 Ağustos günü olanları şöyle anlattı:

“16 Ağustos 2016 günü saat 16.30-17.00 sıralarında kalaşnikolfu güvenlik güçleri gazeteye girdi ve gazetede arama yapacaklarını söylediler. Bu sırada avukatlarla görüşme halindeydiler. Ufak çaplı bir iki tartışma haricinde herangi bir sıkıntı yaşanmadı. Kesinlikle ne ben ne gazete içerisinde bulunan diğer kişiler tarafından güvenlik güçlerine mukavemette bulunmadık.”

İMC TV muhabiri Gülfem Karataş “Bu iki günde yaşadıklarımız, hem psikolojik baskı açısından, hem gazetecilerin yargılanması açısından. çok zor geçti. Aslında biz yıllardır söylüyoruz, gazetecilik yargılanamaz diye. Bir kez daha göstermiş olduk gazeteciliğin yargılanamayacağını” dedi.

İMC TV kameramanı Gökhan Çetin ise “Benim için hayatımın dönüm noktası gibiydi. İşkenceler, darplar çok kötüydü. Bir daha kimse, gazetecilik yaptığı için buralara düşmesin diyorum” diye konuştu.

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya, Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya ve Yayın Danışma Kurulu Üyesi Aslı Erdoğan’ın TEM Şube’de sorguları sürüyor.

(T24, İMC TV)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.