Dünyaİnsan HaklarıManşet

İtalya’da göçmen akınına karşı OHAL ilan edildi

0

İtalya‘daki sağ koalisyon hükümeti, son dönemde artan düzensiz göçmen gelişleri sebebiyle ülke genelinde geçerli olmak üzere altı aylık olağanüstü hal ilan etti.

Ülkeye Akdeniz‘i aşarak gelen düzensiz göçmen sayısının son dönemde hızla artması üzerine Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümeti, yeni adımlar atmaya karar verdi.

Meloni, kabine toplantısı ardından “Göçmen akışlarının yönetiminin daha etkili ve zamanında yanıtlar verebilmek için göç konusunda olağanüstü hal kararı aldık” dedi.

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada da İtalya’ya yönelik göç akınlarında kaydedilen yoğunluk ile ilk kabul merkezlerindeki aşırı yığılmalara ilişkin verilerin incelendiği; gelecek aylarda göçmen gelişlerinin daha da artacağı tahminleri dolayısıyla hem göçmen kabul merkezlerinin ihtiyaçları hem de iltica koşullarını karşılamayanların ülkelerine geri gönderilmesi ve diğer acil önlemlerin uygulanabilmesi için ülke genelinde OHAL ilanına başvurduğu belirtildi.

Düzensiz göç akınlarının ülke topraklarındaki idaresine yönelik OHAL’in altı ay süreli olacağı ve acil durumlar için 5 milyon euroluk kaynak tahsis edildiği de duyuruldu.

Kuzey Afrika üzerinden göç akınının sürdüğü ülkede hükümet, yılbaşında kanun hükmünde kararname olarak çıkarttığı bir düzenlemeyle denizde kurtarma operasyonları yapan Avrupa merkezli sivil toplum kuruluşlarına ait gemilerin faaliyetlerini sınırlandırmıştı.

İtalyan basınına yansıyan bilgilere göre, İtalya Sahil Güvenlik ekipleri 7 – 11 Nisan’da farklı operasyonlarda yaklaşık 2 bin düzensiz göçmeni denizden kurtardı. Sicilya adası açıklarında 800 göçmeni taşıyan bir balıkçı teknesine yönelik bir kurtarma operasyonu da halen sürüyor.

İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, 1 Ocak – 11 Nisan’da İtalya’ya Akdeniz’i aşarak ulaşan düzensiz göçmen sayısı 31 bin 292 oldu. Geçen yıl aynı dönemde ise ülkeyen 7 bin 928 göçmen girmişti.

Muhalefetten ve medyadan tepkiler

Karar muhalefetten, basından ve göç üzerine çalışan uzmanların eleştirilerine yol açtı.

Sol kanattaki Il Manifesto gazetesi bugün “Yanlış Alarm” manşetiyle çıktı. Gazete, göçün idaresinde zorlanan hükümeti “insani bir krize çözüm bulmakta yetersizliğini gizlemek için OHAL kararı almakla” suçladı.

Katolik Kilisesi’nin gazetesi Avvenire de manşetinden “Bu gerçekten bir acil durum mu?” diye sordu. Gazete, kiliseye bağlı göç vakfı Migrantes’in başkanı Monsignor Gian Carlo Perego’nun, “Göçmenlerin ve mültecilerin acil bir sorun olduğu algısını yaratmamalıyız” şeklindeki sözlerine yer verdi.

Il Riformista gazetesi de baş sayfasından hükümeti “panik içinde kendi kendine tam yetki vermekle” suçladı ve “Göç, otoriter kıskaç” başlığını attı.

Ana muhalefet partisi konumundaki Demokratik Parti’den (PD) milletvekili ve göç tarihi uzmanı Toni Ricciardi, göç meselesinin bir acil durum değil yapısal bir fenomen olduğunu vurgulayarak, “Gerçek şu ki, hükümet propaganda ile gerçeklik arasında ne yapacağını bilemiyor” dedi.

PD milletvekili Matteo Mauri de “Söyledikleri yalanlardan nasıl kurtulacaklarını bilemedikleri için ‘ulusal olağanüstü hal’ ilan ediyorlar. Böylece durumu siyasi amaçlarla dramatize ediyorlar ve canlarının istediğini yapmakta özgür oluyorlar. Ama bu, göç olgusunu yönetme konusunda tamamen aciz olduklarını da gösteriyor” diye konuştu.

Covid pandemisinin ilk dönemlerinde başbakanlık koltuğunda oturan 5 Yıldız Hareketi lideri Giuseppe Conte de sosyal medyada şu mesajı paylaştı:

“Bugün Chigi Sarayı’nda (başbakanlık) bulunan Giorgia Meloni, geçen yıla kıyasla dört katına çıkan göçmen varışlarını yönetemediği için olağanüstü hal ilan ediyor… Giorgia Meloni muhalefette olduğu dönemde ise İtalya Covid nedeniyle diz çökmüşken ‘olağanüstü halin’ uzatılmasına karşı üstünü başını yırtıyordu, bana ‘sorumsuz aptal’ diyordu ve beni ‘özgürlükleri katletmekle’ suçluyordu.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.