Hafta SonuManşetSpor

[Özel Haber] Enerjisini güneşten alacak futbol mabedi: Antalya Stadyumu

0

İnşaatına 2013 yılında başlanan ve önümüzdeki Mayıs ayında tamamlanacak olan Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde, Sakıp Sabancı Bulvarında bulunan Antalyaspor Stadyumunu diğer stadyumlardan ayıran bir özelliği var. Tavanındaki 5.000m2’lik bölümde güneş enerjisi panellerinin olması. Hal böyle olunca Yeşil Gazete olarak konuyu derinlemesine araştırmak istedik.  Akay inşaat Elektrik Grup Şefi Kubilay Özbek ile spor tesislerinin felsefesinden, stadyumun TOKİ tarafından hangi koşullarda hazırlandığına dair konuştuğumuz dobra dobra bir sohbetti haberin perde arkası. Bu haberin güneş paneli ile ilgili olmasına dikkat ettiğimiz için bu detayları çok irdelemeden ama ileride tekrar gündeme getirme bilgi notuyla stadyumun Güneş Enerji Santrali (GES) hikayesini aktarmak istedik.

20.antalya stadyumu

Antalya Stadyumu’nun kısaca teknik özellikleri şöyle; 85 bin m2 alan üzerine kurulu, 33 bin seyirci kapasiteli, kapalı tribün, 800 araçlı otopark, içinde avm’si ve dükkanları olacak şekilde tasarlanmış olan bu mekan Antalyalı futbolseverlere futbol karnavalları yaşatmaya şimdiden aday.

Avrupa’da Tek, Türkiye’de İlk

Kubilay Özbek’in aktardığına göre Fifa’nın Green Goal TM[1] yönergesini karşılayan yapının, enerji kullanım kaynağı konusunda seçtiği yöntemle enerji üreten benzer bir stadyum olan Fransa’daki Allianz Riviera’dan daha fazla enerji üretme kapasitesi var ve bu durum Türkiyede bir ilk olduğu gibi Avrupa’nın da en büyük Güneş Enerjisi ile çalışan stadyumu olma özelliğini kazandırıyor stada. Fifa’nın 45 ile 55 bin seyirci kapasitesi olan stadyumlarda yarı final ve final maçlarını oynatması nedeniyle, 33 binlik kapasitesiyle bu stadyumda uluslarası maçlarda sadece grup maçlarının yapılabileceğini deburadan futbol severlere duyurmuş olalım.

Tesis kullanıma açıldığında GES’ten sağlayacağı elektrik 1,4 mw yani 1400 Kwh. Örnek verecek olursak 1 saatte üretilen enerji ile 140 bin ampül yakılabilecek bu enerji ile.  Panellerden doğru akımda gelen enerji evirici (invertor) yardımıyla alternatif akıma çevrilip yerli elektrik şebekelerine depolanmadan iletilecek şekilde kurgulanmış. Bu depolanmama durumu da gece yapılacak maçlarda stadın kendi elektriğini yerli elektrik şebekesinden satın alması anlamına geliyor. Aslında satın almak değil, mahsuplaşılması planlanmış yani şebekeye verilen elektrik kadar şebekeden elektrik alınacak. Bu ihtiyacı karşılar mı diye sorduğumuzda ‘Fazlasıyla’ cevabını veriyor Kubilay Özbek. Antalya’daki diğer spor tesislerinin elektrikleri de böyle mahsuplanacakmış. Neden depolamayı tercih etmediniz diye Kubilay Beye sorduğumuzda, akü sistemiyle depolanması mümkün olan enerjinin bu yolla daha az kirletici olacağını belirtiyor. Aküler, ağır metal olan kurşun maddesi içerdiği, bunların belirli bir ömürlerinin olduğu ve sürekli bakıma ihtiyaç duyulmaları nedeni ile tercih edilmediğini aktarıyor Akay inşaat Elektrik Grup Şefi Kubilay Özbek.

Özbek ayrıca GES’in periyodik bakımlarının da önemini vurgulayarak inşaat tamamlandıktan sonra bu santrallerde deneyimli bir firmanın işletmeyi devralması gerekliliğini vurguluyor ve ekliyor, “Gençlik Spor İl Müdürlüğün ilerleyen zamanlarda işinin ehli bir firmaya bu güzelim GES’i devretmesini bekliyoruz”

Tokinin inşaatı devralma hikayesi ise ayrı bir haber konusu olmak üzere şimdilik saklı kalsın.

Yeşil Günler

[1] http://www.fifa.com/mm/document/tournament/competition/football_stadiums_technical_recommendations_and_requirements_en_8211.pdf, SYF 32

 

Haber: Mine Çaltı

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.