İklim KriziManşet

[Özel Haber] Çevre Bakanı Özhaseki: Yardım olmadan Paris Anlaşması zor

0

22. Birleşmiş Milletler Taraflar Konferansı (COP22) High-Level Segment (Yüksek Seviye Bölüm) bugün başladı. Paris Anlaşması’nı onaylayan tarafların ilk buluşması (CMA 1) de ilk defa bugün toplanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de bugün Marakeş’e geldi.

img_17851

Türkiye pavilyonunun açılışını yapan Özhaseki, basının sorularına cevap verdi.

Büyük bir ekiple Türkiye delegasyonunun Marakeş’te bulunduğunu, sadece kamudan değil özel sektörden de delegasyon üyeleri olduğunu belirten Bakan, bu akşama kadar Türkiye’nin talepleriyle ilgili olarak ikili görüşmeler ve toplantılara devam edeceğini iletti.

img_17871

 

Bugün Finlandiya’nın da Paris Anlaşması’nı onaylamasıyla 197 ülkeden 110’u Paris Anlaşmasına taraf oldu. G20 ülkelerinin ise Türkiye ve Rusya hariç tamamı Paris Anlaşması’nı onayladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye, 197 tarafının 110’unun imzalandığını, Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı ne zaman Meclis’e getireceğini  sordum. Bakan, Yeşil Gazete ve Açık Radyo’nun sorusunu şöyle cevapladı:

“Biz şu anda gelişmiş ülkeler statüsüne atılmış vaziyetteyiz. Gelişmiş ülkeler statüsünde olduğunuz zaman bir takım dezavantajlarınız oluyor. Biz gelişmiş ülkelerle yan yana koyulduğumuz zaman, doğrusu o statüde olmayı da çok istemiyoruz. Gelişmekte olan ülkeler statüsünde olmayı istiyoruz. Orada bizim de beklentilerimiz var. Bu beklentilere sıcak bakıldığı andan itibaren, kabul edildiği andan itibaren Paris Anlaşması’nı Meclis’e getireceğiz ve orada anında, tahmin ediyorum ki hiç gecikmeden, görüşmeler yapıp taraf olduğumuzu bir kere daha zapt altına alacağız.

Ama bu görüşmeler yapılmadan, bir çok ülke iklimle ilgili yardımlar alıp, teknoloji desteği alıp yoluna devam ederken, Türkiye’nin de gelişmiş ülkeler statüsünde görülüp yardım eden ama hiç yardım almayan bir ülke olarak tutulması bize çok anlamlı ve mantıklı gelmiyor.

Dünyayı çok kirleten ülkeler çok belli, bunlar saklı gizli şeyler değil. Baktığınız zaman dünyayı kimlerin kirlettiğini görüyorsunuz. En az kirleten ülkeler içerisindeyiz ve bir taraftan da karbon salımıyla, sera gazı ile ilgili bir mücadele vererek belli bir tarihe kadar %21 oranında düşürmeyi de taahhüt etmişiz. Bununla ilgili de ciddi adımlar atıyoruz. Üzerimize düşen bütün yükümlülükleri yerine getiriyoruz. Ama yardım alma konusuna gelince bize soğuk bakılırsa, biz de Paris Anlaşması’nı Meclis’e getirmekte biraz soğuk bakarız.”

Röportajı dinlemek için:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile Röportaj (Özgecan Kara Yeşil Gazete/Açık Radyo)

Bakan, Paris Anlaşması’na Türkiye taraf olmadığı için CMA görüşmelerine sadece gözlemci olarak katılabilecek. Bugün ikili görüşmelerle Türkiye’nin iklim fonundan faydalanabilmesi için görüşmeler yapacak.

 

Haber: Özgecan Kara

(Yeşil Gazete)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.