Oy Ver! (veremedi)

Şehzade Mehmet sizleri oy vermeye çağırıyor.
Şehzade Mehmet sizleri oy vermeye çağırıyor.

Ömrümde gördüğüm en duygusal kamu spotu herhalde. Tüm meşhurlarımızı toplamışlar, oy ver diyorlar. Duygulanıyorum. Öyle oy ver diyorlar ki bir anlık bu ülkenin geleceği benim diyorum. Bir oy bile değerli. Demokrasinin tüm yükünü omuzlarımda hissediyorum. Bir oycuk. Bir tane oycuk deme, her şeyi değiştirir.

Değiştirir elbet! Değiştirir tabii! Yoksa niye devlet bir oycuk diye ünlüleri ağlatır? Niye muhalefet ajanslara tatava yapma #basgeç reklamları çalıştırır? Niye insanlar feryat figan oyları bölmeyin diye ağlar dururlar?

Küçücük, minicik, miniminicik, bir tanecik oy bile değerli.

Peki kocaman 400 binden fazla oy ne kadar değerli?

Türkiye’de yüzbinlerce engelli seçmen var. Yüzbinlerce diyoruz çünkü tam sayıyı bilemiyoruz, zira tüm mahremimizi kayıt altına alan bu devlet nasıl oluyorsa oluyor, engelli seçmenlerin kayıtlarını tutamıyor. Bun nedenle seçim öncesinde engelli vatandaşlar YSK internet sitesinde yayınlanan “YSK Engelli Seçmen Beyan Formu”nu doldurmak ve engelini beyan etmek zorunda. Ha bir de o formu muhtara teslim etmek zorunda.

Formu dolduran ortopedik engelli vatandaşlara en azından zemin katta bir sandıkta yer ayrılıyor. Görme engelli vatandaşlar ise yanlarında bir akraba, sandık görevlisi veya herhangi bir seçmenle birlikte oy kullanabiliyor.

Formun nasıl yeterince duyurulmadığının haberini şuradan okuyabilirsiniz.

Buram buram demokrasi kokusu size de geldi mi?

Kaç paradır Braille alfabesiyle pusula basmak? Kaç ayakkabı kutusu gerekli? Kaç para, kaç para kapalı oy kullanma hakkı kaç para?

Almanya’da 2002’den beri körler derneklerine üzerine Braille alfabeli parti adlarının yazıldığı pusula şablonları veriliyor. Dernekten bu taslakları alan kör vatandaşlar yanlarında getirdikleri şablonlarla seçim sandığına gidiyorlar, orada onlara verilen oy pusulasının üzerine bu şablonları yerleştirerek oylarını yardıma ihtiyaç duymadan kullanabiliyorlar. Tüm oy pusulalarının sağ üst köşesi şablonun doğru yerleştirilmesi için deliniyor, şablonla birlikte gerekli tüm açıklamalar CD ve yine Braille ile yazılmış kitapçıklarla vatandaşlara dağıtılıyor. [1]

Birleşmiş Milletler Engelli İnsanların Hakları Kongresi 2008’den beri engelli seçmenler için gizli oyun sağlanması gerektiğini söylüyor. Hollanda, Slovenya, Arnavutluk ve Hindistan seçmenlerin elektronik oy makinalarıyla oy vermesini sağlıyor. Azerbaycan, Gana, çoğu Asya ve Afrika ülkesinin de aralarında olduğu ülkeler ise Braille alfabeli oy pusulaları kullanıyorlar. Amerika, İngiltere ve İsviçre ise engellilere tam erişim sağlamış halde.[2]

Çok zor olmasa gerek?

Bir tanecik oycuk için bağıran çağıranlar 400 bin görme engellinin oyu için bir kerecik bile seslerini niye yükseltmiyorlar?

İktidara ve analı babalı tüm muhalefet partilerine soruyorum:

  1. Engelli vatandaşların engelsiz oy kullanma hakları için ne yapıyorsunuz?
  2. Sizlere oy vermesi için bile destek vermediğiniz engelli vatandaşlara yerel yönetimlerde söz hakkı vereceğinizi, temsiliyet vereceğinize nasıl inanalım?
  3. Engelsiz seçim pusulası, engelsiz sandık bile sunamıyorken engelsiz şehir sunacağınıza nasıl inanalım?

Referanslar


[1]http://www.bundeswahlleiter.de/en/bundestagswahlen/BTW_BUND_13/presse/015w13_Barrierefreies_Waehlen.html

[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Secret_ballot

Özgecan Kara
Özgecan Kara

Ömrü Bilkent Üniversitesi’nde ve Bocconi University’de bir takım dersleri alıp vermekle geçti. Kurumsal bir firmada üst düzey yönetici olmak üzere hazırlandığı yolu sevmedi, kendi yolunu çizmeye çabalıyor. Sosyoloji meraklısı. Yeşil Gazete’de Türkiye haberi yapıyor; kadın, lgbt, emek, tüketim kültürü üzerine okuyor; komiklikli köşe yazıları yazıyor. Daha fazlası için @ozgevon

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR