Manşetİklim Krizi

Oxfam: Zengin ülkeler 100 milyar dolarlık iklim finansmanı vaadini yerine getirmiyor

0
Fotoğraf: UNDP

Oxfam tarafından yapılan yeni analiz, gelişmekte olan ülkelere verilen iklim finansmanlarının yaklaşık yüzde 80’inin geri ödenmesi gereken krediler şeklinde olduğunu ortaya koyuyor. Böylece hali hazırdaki borç yükü altındaki ülkelerin sırtına yeni borçlar yüklüyor.

Salı günü yayınlanan raporda ayrıca varlıklı ülkelerin, iklim projeleri için yoksul ülkelere resmi istatistiklerde sunulandan daha az para verdiğini gösteriyor.

‘Gözden kaçan bir skandal’

Raporda, “Aşırı kredi kullanımı ve iklim yardımı adına imtiyazsız finansman sağlanması gözden kaçan bir skandaldır” denildi.

2009’da zengin ülkeler, savunmasız ülkelerin emisyonlarını azaltmalarına ve iklim etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için 2020’ye kadar yılda 100 milyar doları seferber etmeyi taahhüt etmişti.

Yalnızca 12,5 milyar dolar hibe edildi

2017 ve 2018 yılları arasındaki iklim finansmanını inceleyen Oxfam, gelişmiş ülkelerin iklimle alakalı bu yıllar arasında 59,5 milyar dolar sağladıklarını ortaya koydu.

Bu miktarın yalnızca 12,5 milyar dolarının hibe formunda olduğunu gösteren rapor geriye kalan 22 milyar doların market standartlarından daha iyi orandaki krediler ve 24 milyar dolarının ise market standardında krediler olduğunu tespit etti.

Rapordan hakkında detaylı bilgiler paylaşan Climate Home News’in haberine göre kredi verenlere yapılan faiz ödemeleri ise bağışçı ülkelerin iklim finansmanı rakamlarından düşülmedi.

En düşük hibe payı Japonya ve Fransa

Elbette bu durum ülkelere göre değişiyor. Raporun ortak yazarı Tracy Carty, Japonya ve Fransa‘nın iklim finansmanındaki en büyük kredi-hibe dengesizliğine sahip olduğunu gösterdi. Bu ülkelerin toplam katkılarının sadece yüzde 3’ü hibe şeklinde.

Bunun aksine, Avustralya, Avrupa Birliği, Hollanda, İsveç ve İsviçre’nin katkılarının ise yüzde 100’ü hibe şeklinde.

Bu ülkelerde koronavirüs salgının yarattığı tahribata dikkat çeken Carty, iklim finansmanının artık krediler yerine hibe şeklinde olması gerektiğini söylüyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.