DünyaEkonomiManşet

Oxfam: Yıl sonunda 860 milyon insan aşırı yoksulluğa düşebilir

0

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam,”Önce Kriz, sonra Felaket” başlıklı raporunda, Rusya’nın Ukrayna‘yı işgalinin artırdığı gıda maliyetleri,  pandeminin süren etkisi ve artan küresel eşitsizlik sebebiyle bu yıl sonuna kadar 263 milyon insanın aşırı yoksulluğa sürüklenebileceğini açıkladı.

En yoksul ülkelerin bu yıl  toplam 43 milyar dolar borçları olduğunun altı çizilen raporda, bu yılın sonuna kadar 860 milyon insanın  aşırı yoksulluk sınırının (günlük 1.90 doların) altında yaşayabileceğini belirtildi.

Kuruluş ayrıca  savaşın dünyanın en yoksul insanları üzerindeki zincirleme etkisinin altını çizerek, savaşın toptan satış pazarlarında fiyatları yükselttiği, hasadı aksattığı ve hayati malların ihracatını engellediği için yirmi yıllık ilerlemenin tersine çevrilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Düşük gelirli ülke hükümetlerinin, kredi verenlere borçlarını ödemek ve gıda ve yakıt tedarik edebilmek için kamu harcamalarını kısmak zorunda kalabileceklerine vurgu yapılan raporda,  gıda fiyatlarının zengin ülkelerde yüzde 17 oranında, Sahra Altı Afrika’da ise yüzde 40 oranında arttığını belirtti.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) de, savaş ve pandeminin devam eden etkileriyle küresel ticaretin yavaşlayacağını belirterek bu yıl için küresel ticaret büyüme tahminlerini değiştirdi.

Pandemi sonrası toparlanmaya başlayan küresel ekonominin savaşla yavaşlayacağını ve ürün ticaretinin azalacağını belirten örgüt, mal ticaretinde büyüme tahminini yüzde 4,7’den yüzde 3’e düşürdü.

Birleşmiş Milletler (BM) ise geçen hafta, küresel gıda fiyatlarının savaş yüzünden tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını söylemiş, artan maliyetlerin en çok yoksulları vuracağı konusunda uyarmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.