Doğa MücadelesiHayvan HaklarıManşetUncategorizedYerel

Otoyola terk edilen yaralı atlardan doğan ‘Mucizeler Diyarı Artvin’ projesi 1’inci yılını doldurdu

0

ARTVİN- 6 Ağustos 2021’de Artvin Hopa‘da otoyola terkedilen iki tır dolusu atı kurtarmak için hayvanseverler tarafından başlatılan mücadele birinci senesini doldurdu.

Yerel bir dernek olan Haydiko Artvin‘in üyeleri tarafından güvenli alanlara yerleştirilen atların sağlık, bakım ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için verilen mücadele devam ediyor.

Dernek şu anda, atlar için kurduğu çiftliği bir eko köye dönüştürmeye çalışıyor.

6 Ağustos 2021’de Hopa otoyoluna terk edilen atlar oldukça gündem olmuş, iki tır dolusu atın Kırgızistan‘a bir düğün yemeği olarak satıldığı ancak bozulan sağlıkları yüzünden sınırı geçemeyecekleri anlaşılınca tır şoförleri tarafından otoyola terk edildikleri anlaşılmıştı.

Atların hikayesi dernek üyeleri tarafından şöyle anlatılıyor:

“Öğleden sonra gelen ihbar telefonları ile hayvan hakları konusunda çalışan yerel dernek gönüllülerinin haberleri oldu Hopa Atlarından. Bir tırın dorsesinde tamamı hasta, birkaçı ölü, engelli, hamile birçok at otoyol kenarına terk edilmiş olarak bulundu. Daha sonra başlayan yaşam hakkı mücadelesi 21 Ağustos 2021 gecesi terk edilen ikinci tır atla beraber oldukça zorlu bir hal aldı.

“6 Ağustos gecesi ilk grup at o tırdan indirildiğinde hepsi aç hepsi susuz, birkaçı çoktan ölmüş, birkaçı can çekişiyorken, daha sonra ismini Nazlı olarak koyacağımız hamile olan bir kısrağın doğumu gerçekleşti.

İşte o can pazarında, bir otoban kenarında, aynı tırın içinde kırkı aşkın atla günlerce aç susuz seyahat eden Nazlı daha sonra hepimizin bu proje için motivasyon kaynağı olacağı Mucize‘yi doğurdu.”

Mucizeler Diyarı’nda 60’a yakın atın bakımını üstlenen Dernek tarafından kurulan Yaşamköy‘de de 90’a yakın köpeğe bakılıyor. Yaralı ve yardıma muhtaç hayvanlara kapısını açan bu yaşam alanlarında, köpekler, eşekler, kediler misafir ediliyor ve yeni yuvalarına kavuşturlmaya çalışılıyor.

Derneğin yaptığı çalışmalar sadece Hopa atlarının yaşamlarının sağlamakla kalmadı; Artvin ve çevresinde yaban hayatının sürdürülebilir olması, sahipsiz sokak hayvanlarının ve çiftlik hayvanlarının refah seviyesinin artmasının yanı sıra bölgedeki kadın istihdamını da artırmayı hedef edinerek, turizm ve tarımla bütünleşen bir yaşam köyü projesine evrildi.

Proje çerçevesinde düzenlenen Doğal Yaşam ve Yaban Hayatı Zirvesi, 12-16 Ekim tarihleri arasındayurt içi ve yurt dışından STK temsilcilerini, bilim insanlarını, doğa ve çevre aktivistlerini ağırlayacak.

Mucizeler Diyarı Proje koordinatörü Yasemin Yılmaz,  Artvin ve çevresinin yaban hayatı turizminin sadece av turizmi ile değerlendirmesinin büyük haksızlık olduğunu, pandemiden sonra dünyadaki seyahat trendlerinin tüketim değeri olmayan sürdürülebilir yaban hayatı turizmine doğru kaydığını ifade etti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.