GündemManşetTürkiye

Osman Kavala’ya yine tahliye yok

0

Gezi Davası’nın dördüncü duruşması İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Silivri Cezaevi Yerleşkesi’nde görüldü. Davanın tek tutuklu sanığı hak savunucusu, iş insanı Osman Kavala, AİHM‘in derhal tahliye kararına rağmen yine serbest bırakılmadı. Mahkeme’nin gerekçesi, AİHM’in hak ihlali kararına ilişkin olarak Adalet Bakanlığı‘na yazılan yazının cevabının gelmemesi.

Dava kapsamında iki yılı aşkın süredir tutuklu yargılanan Kavala duruşma salonuna jandarma eşliğinde getirildi. Duruşmada ilk sözler tanık polislere verildi.

Gezi olayları süresince ekipler amiri olarak görev yaptığını söyleyen ve sonrasında FETÖ soruşturması kapsamında Emniyet’ten ihraç edilen ilk tanık Ercan Orhan Aydın, şunları söyledi: “Kalabalık curcunaydı. Şu taş atıyordu, bu molotof atıyordu diyemem. Gezi’de kendi özelinde müdahaleler sert oluyordu. Benim gördüğüm o dönem için maksadını aşmış toplumsal eylemdi. Ciddi terör eylemiydi. Keser, balta kullanıldı falan. Sağlam bir organizasyon vardı. Maskeli gruplar vardı.”

Mahkeme başkanının “Kimler vardı?” sorusuna tanık Aydın “Can Atalay, Ahmet Saymadi sürekli gördüğümüz isimlerdi. Şurda şunu yaptı, şunu dedi hatırlayamam” diye yanıt verdi.

“Lojistik desteği geliyor diye bir toplantı yaptınız mı?” sorusuna ise “Bilmiyorum. Divan Hotel’de kaldıklarını, onlara yardımcı olduklarını duyduk. Koç Grubu’nun finanse ettiği söylenmişti” diye yanıt verdi.

‘Çok fazla limon taşıyorlardı’

Mahkeme başkanının, “Tedariği nasıl yapıyordu bunlar? Hiç izlemediniz mi?” sorusunu ise Aydın  “Profesyonel malzeme taşımıyorlardı. Çok fazla limon taşıyorlardı” diye yanıtladı.

“Organize eden Twitter vardı”

Aydın”Eylemcileri organize eden sanıklarımızdan kimler vardı?” sorusunu ise şöyle cevapladı: “Twitter vardı. Ben o zaman da şimdi de sosyal medya kullanmıyordum. Sosyal medya üzerine bir masamız var, onlar çağrıları takip ediyordu. Ama şu şunu yaptı diye hatırlamıyorum.”

Osman Kavala’nın avukatı İlkan Koyuncu, tanığa “Osman Kavala’yı gördünüz mü?” diye sordu. Tanık, “Fiziken ilk defa burda gördüm” dedi. Sanık Can Atalay’ı avukat kimliğiyle bildiğini, taş atarken, molotof atarken görmediğini de ifade eden Aydın, protestocuları “Bir görünüyorlardı, Sonra kayboluyorlardı. Hayatın olağan akışına aykırı olacak şekilde ortadan kayboluyorlardı” diye tarif etti.

Silivri’deki duruşma salonunda geniş güvenlik önlemleri alındı.

‘Kavala’yı sivil toplumdan biliyorum’

İkinci tanık olarak dinlenen tanık Hasan Gül, Güvenlik Şube’de görev yaptığını söyledi. Mahkeme başkanının, “Yargılanan tanıklardan eylemlere kimlerin katıldığını hakkında bildiğiniz var mı?” sorusuna üzerine “Çalışmış olduğum birim bu soruların yanıtlarını verebilecek birim değil. Bu olayların arkasında varsa bir şey bizim bilmemiz mümkün değil” diye yanıt verdi.

Mahkeme başkanı, tanığa ifadeleri hatırlattı. Bunun üzerinde tanık, “Osman Kavala’yı görmüşlüğüm vardır. Toplumsal olaylardan çok kamuoyundan biliyorum. Sivil toplum kuruluşlarında var olan biri olarak biliyorum. Şiddet olaylarında hiç bir şekilde görmedim” dedi.

Tanık Gül, sanık Can Atalay için ise şunları söyledi: “Berkin Elvan cenazesinde, müzakerelere uyma konusunda, olayların sorunsuz bitmesi açısından kararlı olduğunu söyleyebilirim. Bunu da söylemek isterim.”

Tanık ifadelerinden sonra sanıklara söz verildi. Osman Kavala “Benim şiddet olayına katılmış olduğuma dair bir bilgi vermediler. Yönlendiricilik yapmış olmamla ilgili de bir bilgi vermediler” dedi. Mücella Yapıcı, “Yargılanıp beraat ettim. Tanıklar da aslında iddianamenin asılsız olduğunu söylediler” diye konuşurken, Çiğdem Mater ise “Konunun pek bizle alakası yok” dedi.

Kavala: 26 tahliye talebim reddedildi

Tanık ifadelerine karşı alınan beyanların ardından Osman Kavala’nın tutukluluk hususunda beyanına geçildi. Kavala “Önceki celselerde Gezi Olayları’nı planladığım ve organize ettiğim iddialarının dayanaksız olduğunu ifade ettim. MASAK raporları bir kaynak aktarmadığımızı gösterdi” dedi ve şöyle devam etti:

“Sanık avukatları iddianamedeki dinlemelerin hukuksuz olduğunu, çalışmaların Gülencilikle suçlanmış görevlilerle yapıldığını ortaya koydu. Bu iddianame suçluluğumu değil, suçsuz olduğumu gözler önüne süren bir belgedir. 26 tahliye talebim, benzer gerekçelerle reddedildi.

İddianame’de anlatılan edimlerin suç unsuru taşımadığı ve benimle somut bir ilişki olmamasına rağmen benimle ilgili şüphelerin ağır basması özgürlüğümün değerinin verilmediğinin göstergesi ama zgürlüğümün değeri evrensel normlara dayanıyor. AİHM kararı da bunu gösteriyor. Bu hukuksuz ve ayrımcı uygulamaya son verilmesini istiyorum.”

Savunmaların ardından talepleri alan heyet Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 28 Ocak 2020’ye erteledi.

Ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyorlar

Dava kapsamında yargılanan mimar, sivil toplum kuruluşu çalışanı, iş insanı, yönetmen, avukat, gazeteci, şehir plancısı ve tiyatro sanatçısı 16 kişi, 2013’te 80 ilde gerçekleştirilen Gezi Parkı eylemlerini organize etmek iddiasıyla “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” ile suçlanıyor ve haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor.

Davanın tek tutuklusu olan Osman Kavala’ya “eylemleri finanse etmek” suçlaması da yöneltiliyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 784 gündür tutuklu bulunan Kavala’nın tutukluluğun hak ihlali olduğa karar vererek derhal serbest bırakılmasını hükmetmişti.

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.