Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, iş insanı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala‘nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

26 Kasım günü yapılan duruşmada, 23 Aralık’ta birleştirilen Gezi Davası’nın tek tutuklu sanığı Kavala’nın tutukluluğunun görüşülmesine karar verilmişti.

Bir sonraki dava 17 Ocak’ta

Mahkemeye heyeti bugün dosya üzerinden yaptığı incelemenin ardından dört yılı aşkın bir süredir cezaevinde bulunan Kavala’nın tutukluluğunun devamına oy çokluğuyla karar verdi.

Mahkeme heyetinin bir üyesi ise şerhinde, Kavala’nın tutuklulukta geçirdiği süre, delillerin karartılma ihtimalinin olmamasını göstererek tahliye edilmesi yolunda oy kullandı.

Karara karşı oy kullanan hâkimin şerhi şöyle: “Sanığın savunmasının alınmış olması, delillerin toplanmış olması, dosya kapsamı, delil durumu, dosyanın geldiği aşama, bu aşamadan sonra sanığı delil karartma ihtimalinin olmaması, sanığın tutuklulukta geçirdiği süre, değerlendirilerek sanığın durumuna göre ölçülü olmayan  tutukluluğunun devamı yönündeki çoğunluğun görüşüne katılmayarak sanığa uygulanacak ölçülü bir veya birkaç adli kontrol tedbiriyle tahliyesi görüşü ve kanaatindeyim”

Kavala’nın yargılandığı birleştirilen Gezi Davası’nın bir sonraki duruşması ise 17 Ocak’ta görülecek.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin Osman Kavala’nın bırakılması kararına uymayan Türkiye için ihlal prosedürü başlatmıştı.