ManşetTürkiye

Osman Kavala’nın gözaltı süresi uzatıldı, AB tepkili

0

İstanbul’da 19 Ekim’de Alman Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından dönerken İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınan işadamı ve Anadolu Kültür Derneği Başkanı Osman Kavala’nın, gözaltı süresi 7 gün uzatıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, meclis grubunda yaptığı konuşmada, işadamı Kavala için, “Türkiye’nin Soros’u dedikleri kişinin bağlantıları çıkıyor ortaya. Gereken hesabı soracağız” demişti.

Avrupa’da Osman Kavala tepkisi

AB çevrelerinde yakından tanınan işadamı Osman Kavala’nın gözaltına alınmasına Avrupa genelinde tepkiler sürüyor. Osman Kavala’nın serbest bırakılması için AP Sosyal Demokrat, Hristiyan Demokrat, Liberal, Muzafazakar, Yeşiller ve Sol grupları adına Türkiye Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AB Bakanı Ömer Çelik’e 25 Ekim’de ortak bir mektup gönderildi.

Mektupta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Ekim’de TBMM’deki AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada Osman Kavala’yı suçlaması kınandı. Osman Kavala’nın uzun süredir Türkiye-AB ilişkilerinde “muhatap” olduğu, gözaltına alınmasının “Türkiye’de sivil topluma karşı baskıda yeni bir kötü gelişme” olarak görüldüğü belirtildi.

Türk makamlarına “Osman Kavala’nın ivedi olarak serbest bırakılması” çağrısında bulunulan mektupta, temel hak ve özgürlükler ve hukuk devleti alanlarında kısıtlamaların son bulması için “gerekli adımların atılması” istendi.

 

(DW)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.