ManşetTürkiye

Osman Kavala’nın avukatından açıklama: İddiaların tümü temelsizdir!

0

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Anadolu Kültür A.Ş. yönetim kurulu başkanı, insan hakları savunucusu ve iş insanı Osman Kavala’nın avukatı İlkan Koyuncu son dönemde bazı medya organlarında çıkan haberler ve Kavala’ya yöneltilen suçlamalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Koyuncu’nun açıklamasına göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada Kavala’ya şu suçlamalar yöneltildi:

“Açık Toplum Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve Anadolu Kültür A.Ş. isimli şirketin sahibi Mehmet Osman Kavala 27 Mayıs 2013 tarihinde başlayan Gezi Parkı Olaylarını Türkiye geneline yaymak ve yurt genelinde kaos ve kargaşa ortamı meydana getirmek ve bu şekilde cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmayı veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeyi amaçladığı, Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür A.Ş. isimli vakıf ve şirketi kullanarak olayları finanse ve organize ettiği tespit edilmiştir.”

Bu suçlamaya karşılık Kavala’nın avukatı Koyuncu şu açıklamayı yaptı:

“İddiaların tümü temelsizdir”

“Küçük çapta bir Ergenekon kumpasını hatırlatan bu iddialar temelsizdir. Bazı yayın organlarında ısrarla belirtildiğinin aksine Açık Toplum Vakfı, Türk Mevzuatına göre kurulmuş bir vakıftır ve hukukumuzda bir vakfın, gerçek bir kişiye ait olabilmesi mümkün değildir. Bir tüzel kişi olan vakfın, sahibi veya hissedarı olunamamaktadır.

“Vakıfların mütevelli heyetleri ve yönetim kurulu gibi organları olabilmektedir ve müvekkilimiz Osman Kavala da Açık Toplum Vakfı’nın Yönetim Kurulu üyesidir. Yine mevzuatımız gereği vakıflar düzenli olarak incelenmekte ve tüm bağışlar hakkında Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne düzenli olarak bilgi verilmektedir.

“Açık Toplum Vakfı, ülkemizde yer alan tüm vakıflar gibi denetlenmiştir ve denetlenmektedir. Gezi Olaylarına ilişkin olarak yapılan bir ihbar sonucu bu konu özelinde ayrı bir denetim yapılmış ve ihbarın asılsız olduğu ortaya çıkmıştır. Kaldı ki, Açık Toplum Vakfı müvekkilimizin cezaevinde olması nedeniyle katılma imkânı olmadığı bir genel kurul neticesinde Türkiye’deki faaliyetlerini kendiliğinden durdurma kararı almıştır.

“Gezi finansmanı olarak değerlendirilebilecek kayıt yok”

“Açık Toplum Vakfı 2013 senesinde toplam 72 projeye destek vermiş olup, bu projelerden yalnızca 5 tanesi Anadolu Kültür’e ait projelerdir. Bu desteğin miktarı 202 bin TL’dir. Gerek Açık Toplum Vakfı’nın desteklediği projeler gerekse de diğer projeler kapsamında Gezi Olaylarının finansmanı olarak değerlendirilebilecek hiçbir destek söz konusu değildir.”

İlkan Koyuncu Osman Kavala’nın Gezi Olaylarına finansman sağladığı veya olayları yönettiğine ilişkin soyut iddialara karşı somut açıklamalarının yanı sıra tüm muhasebe kayıtlarını da ayrıntılı olarak soruşturma dosyasına sunulacağını söyledi. Koyuncu açıklamada yer verilen bilgilerin gerçeğin anlaşılmasına katkı sağlayacağını ümit ettiğini belirtti.

.

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.