ManşetTürkiye

Orman yangınlarına müdahale için Havacılık Dairesi Başkanlığı kuruldu

0

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Orman Genel Müdürlüğü’ne (OMG) bağlı olarak Havacılık Dairesi Başkanlığı kuruldu. Başkanlık, orman yangınları, hava araçlarıyla ilgili kiralamalar gibi genel müdürlüğün görev alanı kapsamındaki havacılık hizmetlerini yürütecek.

Havacılık Dairesi Başkanlığı’nın görevleri arasında orman yangınlarıyla mücadele, havacılık hizmetlerindeki personel planlaması, hava araçlarıyla ilgili kiralamalar, hava araçlarının bakım ve onarımı, hava araçlarının uçuş ve bakım kayıtlarına ilişkin işlemlerin gerçekleştirilmesi ve uçuş ve yer emniyetiyle ilgili faaliyetlerin yürütülmesi bulunuyor.

Ekoturizme destek

4 Şubat’ta yayımlanan Resmi Gazete’de ayrıca Ekosistem Hizmetleri Dairesi Başkanlığının görevlerine de yer verildi. Söz konusu Daire Başkanlığına ait görevler arasında ekoturizmin desteklenmesi, iklim değişikliği sürecinde ormanların azaltım yeteneğinin artırılması ve uyum kapasitelerinin geliştirilmesi için ilgili birimler arasında koordinasyonun sağlanması yer alıyor.

Orman içi av ve yaban hayatı

Ek olarak Ekosistem Hizmetleri Dairesi Başkanlığının orman içi av ve yaban hayatı, otlatma ve arıcılığın geliştirilmesine yönelik usul ve esasları düzenlemek gibi de görevleri bulunuyor.

Orman içi su kaynakları

Başkanlığın sulak alanlarla da ilgili görevleri bulunuyor. Buna göre Başkanlık ayrıca orman içi su kaynaklarını korumak, geliştirmek ve bu alana ilişkin usul ve esasları düzenlemekten de sorumlu tutuluyor.

Karbon piyasası

Orman ekosistem hizmetleri için ödeme sistemleri, orman kaynakları ile ilişkili karbon piyasasına ait usul ve esasları düzenlemek de Ekosistem Hizmetleri Daire Başkanlığının görevlerinden bir diğeri.

Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelesi

Türkiye, Temmuz 2021’de ilk olarak Antalya‘nın Manavgat ilçesinde çıkan, ardından Muğla, Adana ve Mersin‘de görülen orman yangınlarıyla mücadele edilmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı OMG’nin raporlarına göre kurumun orman yangını tehlikesine karşı kendi yangın söndürme uçağı bulunmuyordu. 

(Fotoğraf: Omer Karca/MANAVGAT-DHA)

Orman Genel Müdürlüğü’nün 2020 Faaliyet Raporu‘nda “Orman yangınlarını havadan söndürme hizmetlerinde kullanılmak üzere 27 adet helikopter, iki adet amfibik uçak ve bir adet insansız hava aracı kiralanmıştır” bilgisinin yer aldığı gündeme gelince yangın söndürme uçağı ve helikopterler de kamuoyunun merak ettiği konulardan biri olmuştu.  

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.