Doğa MücadelesiManşet

Orman Yangınları Heyeti 2016 çağrısını Van Ekoloji Meclisi aktivisti ile konuştuk

0
Fotoğraf 2015'deki Orman Yangınları Heyeti inceleme gezisi sırasında çekildi.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi (MEH), 2015’in ardından bu yıl da ekolojiye dair çalışmalar yürüten, doğa haklarına dair sözü olan herkesi Orman Yangınlarını ve sebeplerini yerinde incelemek üzere bölgeye davet eden bir çağrıda bulundu.

Fotoğraf 2015'deki Orman Yangınları Heyeti inceleme gezisi sırasında çekildi.

Fotoğraf 2015’deki Orman Yangınları Heyeti inceleme gezisi sırasında çekildi.

Orman Yangınlarıyla ilgili Heyet Oluşturma Çağrısı başlığı ile kaleme alınan metinde, 23 – 25 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek heyet çalışmaları Türkiye’den ve uluslararası düzeyden duyarlı ekolojist, insan hakları savunucusu ve duyarlı diğer STK ve sosyal hareketlerin katılımı ile orman yangınlarının yoğun olarak meydana geldiği Lice,i Cudi Dağı ve Diyarbakır çevresinde gerçekleşecek.

Konuya dair bilgi almak için Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nin doğal bileşenlerinden Van Ekoloji Meclisi aktivisti Semra Çağlar ile konuştuk.

Van Ekoloji Meclisi'nden Semra Çağlar ile 23 - 24 Nisan'da Van'da düzenlenen 1. Mezopotamya Ekoloji Hareketi Kongresi esnasında tanışma fırsatı bulmuştuk

Van Ekoloji Meclisi’nden Semra Çağlar ile 23 – 24 Nisan’da Van’da düzenlenen 1. Mezopotamya Ekoloji Hareketi Kongresi esnasında tanışma fırsatı bulmuştuk

3 yıldır ekolojiyle ilgili çalışmaların içinde bulunduğunu 9 aydır da Van Ekoloji Meclisi bünyesinde olduğunu ifade eden Çağlar, oluşturulacak heyetin Diyarbakır, Lice, bir aydır yanmakta olan Cudi Dağı bölgesi ve o zamana kadar yanan alanlarda da incelemelerde bulunmasını planladıklarını kaydetti.

MEH’in Kürdistan’daki her ilde örgütlü olduğunu, Ekoloji Meclisleri’nin ise MEH’in çalışmalarını yürüten yapılar olduğunu aktaran Çağlar, il ve ilçelerde örgütlü ekoloji meclislerinin ise tarafsız, objektif, hiyerarşiye karşı yapılar olduğunun altını çizdi. Çağlar, Ekoloji Meclislerinin içinde yer almak isteyen her kurum ve kişiye açık olduklarını da söyledi.

99

Fotoğraf 2015’deki Orman Yangınları Heyeti inceleme gezisi sırasında çekildi.

Orman Yangınları ile ilgili heyet oluşturma çağrısını 2015’in ardından bu sene de yapıldığını belirten Van Ekoloji Meclisi’nden Semra Çağlar, “Özellikle ekoloji ve doğa koruma aktivistlerinin, bu konulara dair sözü olan ve çalışmalar yürüten kişilerin çağrımıza olumlu yanıt vermesini bekliyoruz” dedi.

Bölgede halen devam eden çatışma ortamı nedeniyle güvenlik kaygısının farkında olduklarını da sözlerine ekleyen Çağlar, “Ziyaret edilecek bölgeler ile ilgili giriş çıkışlar konusunda arkadaşlarımız gerekli temaslarda bulunuyor. İlgili birimler ile görüşmeler gerçekleştiriyoruz. İzin verilmemesi durumunda zorlama elbette olmayacak. Güvenliğimizi tehdit altına alacak durumlara karşı gerekli tedbirleri alacağız. Heyete katılmayı düşünenlerin içi bu konuda rahat olabilir” şeklinde konuştu.

Çağlar, Van Nuda Kültür Merkezi'nde gerçekleşen 1. MEH Kongresine yurtdışından katılım gösteren konuklarla ilgileniyor

Çağlar, Van Nuda Kültür Merkezi’nde gerçekleşen 1. MEH Kongresine yurtdışından katılım gösteren konuklarla ilgileniyor

Heyetin, orman yangınlarına ilişkin sivil bir insiyatif oluşturmak ve yaşanan tahribatın daha geniş bir kesim tarafından da öğrenilmesini sağlamak amacı ile kurulmasını düşündüklerini dile getiren Semra Çağlar, “Amaç bu konuya dair geniş bir kamuoyu oluşturmak ve hem ulusal hem de Uluslar arası düzeyde geniş bir kesime ulaşmak” dedi.

Bölgeden de heyete geniş bir katıımın olacağını, tüm illerdeki ekoloji meclislerinden aktivistlerin yanısıra, ekolojiye dair çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının, akademisyenlerin, HDP başta olmak üzere siyasi örgütlerin de 23 – 25 Temmuz tarihleri arasındaki çalışmalara katkı sunacaklarını sözlerine ekledi.

Antalya’daki orman yangını nasıl hepimizin içini acıtıyorsa burada meydana gelen yangınlar için de aynı duygu paylaşımı olmalı. Biz, MEH olarak çağrımızı ekolojiye dair, bu konuya dair sözü ve çalışması olan herkese yapıyoruz. Siyasi düşüncesi ne olursa olsun, tüm evreni etkileyecek, ormanın içindeki canlıların yaşamını sona erdiren bu duruma bir son verilmesi için işbirliği içinde olmalı. Doğaya duyarlı olan herkes bu düşüncesinde samimi ise bu heyetin içinde olmalı” diyerek sözlerini noktaladı.

Yeşil Gazete olarak biz de 2015 yılında olduğu gibi bu sene de MEH tarafından oluşturulan, “Örman Yangınları ile ilgili çalışma heyeti”nde yer alarak bölgedeki durumu tüm açıklığı ile sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

2015 yılı Orman Yangınları İnceleme Heyeti’ne dair Yeşil Gazete’de çıkan haber ve yazıları buradan okuyabilirsiniz.

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.