Doğa MücadelesiEkolojiManşetSağlık

Orhangazi’nin su kaynağı, Nadır tehlikede: İlçe kalker ocakları işgalinde

0
Orhangazi'nin su kaynağı: Nadır - Fotoğraf: Bursada Bugün

Bursa’nın Orhangazi ilçesi Fındıklı Mahallesi’nde halihazırda bulunan iki ocağın yanına Karadeniz İnş. ve Beton San. Ve Tic. A.Ş. tarafından “Kalker Ocağı ve Konkasör Tesisi” yapılmak isteniyor.

Avukat Erol Çiçek ve CHP İlçe Başkanı Ender Teke, ilçenin içme suyunu karşılayan su kaynağı Nadır’ın kirlenmesine sebep olacağı gerekçesiyle tesise karşı çıkıyor. Tesis, “ÇED gerekli değildir” raporu alırsa konu yargıya taşınacak.

Kalker ocaklarının bir yıllık yayılımı.- Kaynak: Pelin Akdemir/ Duvar

KİBSAŞ su kaynağı yanına kalker ocağı için ‘ÇED gerekli değildir’ başvurusu yaptı

Duvar’dan Pelin Akdemir’in aktardığına göre; Fındıklı Mahallesi’nde ocak işletmeciliği için birbirine bitişik üç tane ruhsat alanı bulunuyor.

Mevcut taş ocağı ve kalker ocağının yanına Karadeniz İnş. ve Beton San. Ve Tic. A.Ş. (KİBSAŞ) tarafından yeni bir kalker ocağı yapılmak isteniyor.

Tesisin kurulması için valiliğe “ÇED gerekli değildir” başvurusu Nisan 2022’de yapıldı.

Tesis açık ocak işletmeli, üretim patlatmalı olacak

Kireçtaşının kırılma ve parçalanma işleminin yapılacağı kalker ocağında açık ocak işletme yöntemiyle üretim yapılacak. Bu üretim patlatma yöntemiyle gerçekleştirilecek.

Konkasör tesisi de taş ve kaya parçaları ile dere yataklarında elde edilen malzemeleri kırma işleminden geçirerek kullanıma kazandıran tesis olarak faaliyet gösterecek.

İstenen tesis Orhangazi Devlet Hastanesi’nin yanıbaşında

Bursa Barosu Çevre Komisyonu Üyesi avukat Erol Çiçek, mevcut taş ocakları ve konkasör tesislerinin Orhangazi Devlet Hastanesi ve TOKİ 3. Etap Konutları’na uzaklığının kuş uçuşu 550 metre civarında olduğunu söylüyor.

İlçenin su kaynağı, Nadır, için tehlikede ama ruhsata üç yıllık uzatma

Nadır’ın havzasının çatlaklı bir yapıya sahip olması nedeniyle suyu alt tabakaya kolayca geçirebildiğinin altını çizen Çiçek, ocakların bölgeden kaldırılması gerekirken yaklaşık üç yıl önce ruhsatlarının uzatıldığını vurguluyor.

Nadır – Fotoğraf: Orhangazi TV

‘Halkın sağlığını tehlikeye atıyor’

Ocaklardan taşınan tozların ve toz parçacıklarının insan sağlığını olumsuz etkilediğini ise Erol Çiçek iu sözlerle anlatıyor:

“Taş ocakları ve buradaki tesisler, yaydıkları tozlarla halkın sağlığını tehlikeye atıyorlar. 10 mikrondan 2,5 mikrona kadar tozlar, belli sürede çökse bile 2,5 mikrondan küçük toz parçacıkları havada asılı kalıp uzak mesafelere taşınabiliyor. Bu tozların solunduğunda ciğerlere girdiğini ve solunum yolu hastalıklarına sebep olduğunu bilimsel kaynaklardan biliyoruz.”

‘Ocağın olduğu yer, Bakanlığa ait makilik alanda’

CHP Orhangazi İlçe Başkanı Ender Teke ise ÇED başvurusu yapılan yerin Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait 150 dönümlük makilik alanda olduğunu belirtiyor.

‘Halk tedirgin’

Görüntü, çevre ve doğa kirliliğine yol açan taş ocaklarının Orhangazi’nin iklimini de etkilediğini belirten Teke, “Ocaklarda kullanılan ağır tonajlı araçlardan dolayı halk da tedirgin oluyor” diyor.

Kalker ocakları dışında ilçede bulunan bazı fabrikalar hali hazırda davalık durumda. ÇED başvurusunun aylar süren bir süreç olmasına rağmen Çiçek ve Teke, ilçede 15 gün içinde “ÇED gerekli değildir” raporu çıkan Olea Zeytinyağı Fabrikası’na dikkat çekiyor.

Orhangazi’nin su kaynağı: Nadır – Fotoğraf: Bursada Bugün

Orhangazi’de AKP’ye fabrika kıyağı

AKP Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Murat Evke’nin kızı Ebru Evke’ye ait olan fabrikanın inşaatı ÇED raporu alınmadan yapılmıştı.

Valiliğe inşaatın durdurulması için verilen dilekçenin ardından fabrika mühürlenmişti. “ÇED gerekli değildir” raporuna açılan davada da mahkeme, bilirkişi incelemesi olmaksızın raporu iptal etmişti. Danıştay, bu kararı bozmuş, fabrika sahibi sulak alan faaliyet belgesi ile ikinci kez ÇED başvurusunda bulunmuştu.

Dört gün içinde çıkan ÇED kararı

ÇED gereksiz kararı alınması için Ankara’dan ÇED Genel Müdürlüğü devreye girmiş, karar dört gün içinde çıkarılmıştı. Mahkemenin önünde Olea Zeytinyağı Fabrikası’yla ilgili iki ayrı “ÇED gerekli değildir” kararı var. Fabrikanın ayrıca AB Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma İçin Yardım Programı (IPARD) kapsamında hibe desteği bulunuyor.

Teke, Olea fabrikası için ÇED raporu almadan hibe alınmasının da resmi olmadığını söyledi.

Orhangazi’de dava konusu olan bir diğer fabrika: Döktaş Dökümcülük.

İznik Gölü yanı ama izin alma zorunluluğu yok…

Bursa Barosu’nun Döktaş’a ek tesis için verilen “ÇED kapsam dışı” kararına yönelik açtığı davada mahkeme, 9 Mart 2022’de yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Resmî Gazete‘de 3 Haziran 2022’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla İznik Gölü kıyısında bulunan 29 hektarlık alan, Bursa Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmişti. Böylece şirketin yerel yönetimlerden izin alma zorunluluğu ortadan kalkmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.