Kültür-SanatManşet

Orhan Veli için “Yelkovan kuşlarının peşisıra”

0
Soldan Sağa: Sait Faik, Orhan Veli, Sabahattin Ali

Soldan Sağa: Sait Faik, Orhan Veli, Sabahattin Ali

Orhan Veli’nin ölümünün 62. yılında (14.11.2012), Taksim’de buluşan Orhan Veli severler şairin Rumelihisarı’ndaki mezarına kadar yürüdü.

Yol boyunca, Orhan Veli’nin çıkardığı Yaprak dergisinin çerçevelenmiş bir nüshası taşındı; çeşitli şairlerden şiirler okundu. Orhan Veli araştırmacısı M. Şeref Özsoy’un girişimiyle ilki 1996’da yapılan yürüyüş, Orhan Veli’nin kardeşi Adnan Veli’nin “Bazan Beyoğlu’ndan Sarıyer’e kadar yürüyerek, ıslık çalarak gittiği olurdu” sözünden ilham alıyor.

İlk yürüyüşe katılanlar arasında şairin kız kardeşi Füruzan Yolyapan’ın da bulunduğunu söyleyen Şeref Özsoy, katılımın az olmasına karşın yıllardır ısrarla yürümelerini şu sözlerle yorumladı: “Kaç kişi yürüdüğümüzün önemi yok, biz zaten iş olsun diye yürüyoruz!” Bu sözlerde Orhan Veli’nin “İş Olsun Diye” başlıklı şiirine gönderme vardı tabii: “Bütün güzel kadınlar zannettiler ki/ Aşk üstüne yazdığım her şiir/ Kendileri için yazılmıştır./ Bense daima üzüntüsünü çektim/ Onları iş olsun diye yazdığımı/ Bilmenin.”

Atlas’tan İbrahim Baştuğ’un da katıldığı uzun yürüyüşteki üçüncü kişi ise Mürsel Gürkan’dı; yol boyunca Özdemir Asaf’tan şiirler okudu. İbrahim Baştuğ, Atlas İstanbul’un Aralık 2012’de çıkacak sayısı için Orhan Veli ve İstanbul’u konu alan bir makale hazırlıyor.

Orhan Veli’nin hazin ölümünün 62. yılında şairin dediği yoldan şairin kabrine şairin de dem vurduğu gibi yelkovan kuşlarının peşisıra giden Orhan Veliseverler için “Gün olur alır başımı giderim” şiirini anımsa(t)mak istedik biz de Zülfü Livaneli’nin sesinden. Buradan dinleyebilirsiniz.

(Keşfetmekiçinbak.com, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.