Kültür-SanatManşet

Orhan Pamuk’a Avrupa’dan kültürel miras ödülü

0

orhan pamuklAvrupa’nın kültürel mirasına katkı sağlayanlara verilen ‘Helena Vaz da Silva Avrupa Ödülü’nün 2014 yılındaki sahibinin Orhan Pamuk olduğu açıklandı.

Orhan Pamuk’un Türkiye’nin kültür ve tarihinden yola çıkan eserlerinde, Avrupa kültür ve değerlerini başarıyla ifade etmesi ve onları coğrafi sınırların ötesine taşıması ödülün gerekçesinde vurgulandı. Jüri başkanı Guilherme d’Oliveira Martins, Pamuk’un zamanımızın en önemli yazarlarından biri olmasının yanısıra, sorumlu bir vatandaş olarak da Avrupa’nın çok kültürlü tarihini dünyanın en önemli şehirlerinden olan İstanbul’u merkez alarak anlatmasının Avrupa kültürel mirasına katkısı olarak görüldüğünü ifade etti.

Ödül Jürisinin açıklamasında Masumiyet Müzesi’ne özel vurgu yapılarak Orhan Pamuk’un İstanbul’un kültürel mirasının korunması için yaptığı çalışmalara değinildi.

Helena Vaz da Silva Avrupa Ödülü, Avrupa’nın kültürel miras üzerine çalışan ‘Europa Nostra ile Clube Portugues de Imprensa’ tarafından Avrupa’da kültürel miras ve iletişim konularına büyük katkı yapan kişilere veriliyor. Ödülü, her yıl, Avrupa’dan kültür ve iletişim konularında uzmanlardan oluşan bir jüri belirliyor. Avrupa kültürel mirasına edebiyat, habercilik, fotoğraf, film ya da televizyon alanlarında katkı yapan bir Avrupa vatandaşına verilen ödülün ilki geçtiğimiz yıl İtalyan yazar Claudio Magris’e verilmişti. Ödülü Orhan Pamuk’a 3 Ekim’de Portekiz’in başkenti Lizbon’da yapılacak törenle verilecek.

Yeşil Gazete

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.