Orhan Pamuk, “Otoriter askerler gitti, otoriter islamcı hükümet geldi”

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar Orhan Pamuk, AFP’ye verdiği mülakatta Türkiye’nin geldiği durumu “İnsanlar artık fısıldayarak konuşuyorlar” diyerek özetledi.

8

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendisini muhalif bir laik değilde, bir yazar olarak görmesini istediğini belirten Pamuk, “Ben sadece hükümetle kavga etmek için tedbir almamalıyım, aynı zamanda insanların taleplerini de dinlemeliyim. Bir açıdan, başı dertte olan ya da hükümetin iyi gitmediğini düşünenler, sorunlarını benim yansıtmamı istiyor” diye konuştu.

Türkiye’de kendi jenarasyonundaki çok sayıda yazarın hapis cezası aldığı, sürgün edildiği hatta öldürüldüğünü göz önüne aldığında kendisini şanslı sayması gerektiğini söyleyen Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü’nün de hayatını kolaylaştırmadığını ifade etti.

Bir yıl kaldığı ABD’den döndükten sonra ülkede bir ‘korku iklimi‘ hissettiğini ve insanların fısıldayarak konuştuğunu fark ettiğini sözlerine ekleyen Orhan Pamuk, “Otoriter askerler gönderildi, onların yerini otoriter ve İslamcı hükümet aldı” diye konuştu.

(Diken)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR