Doğa MücadelesiManşet

Ordu’da yeni maden sahaları ihaleye çıkıyor

0

Ordu Çevre Derneği yaptığı açıklamada Fatsa, Çatalpınar, Korgan ve Ünye arasındaki büyük bir alanı kapsayan yeni maden sahalarının Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ihale edileceğini duyurdu.

Açıklamada ihalenin 17 Aralık 2021 tarihinde saat 09.30’da Ankara’da yapılacağı bilgisinin paylaşıldığı belirtildi. Toplam alanının büyüklüğünün 6316,33 dönüm olduğu belirtilen açıklamada ihalenin yapılacağı alan şu şekilde anlatıldı:

“İhale edilecek alanı gösteren haritadan da anlaşıldığı gibi Çatalpınar, Korgan, Fatsa, Ünye arasında, Çatalpınar merkezi de içine alarak Akkaya, Küçükköy, Salihli, Geyikçeli, Tekkeköy, Fizme, Madenköy arasındaki alan içine Arpalık, İslamdağ, Karahamza mahallelerini (köylerini) almaktadır.”

‘Mücadeleyi büyütmek zorundayız’

Ordu İlindeki 3393978 Sayılı IV. Grup Maden Sahasının Bentonit Ara/Uç Ürün Üretimine Yönelik Tesis Şartlı İhale Edilmesine İlişkin Şartnamesi’nin 14’üncü sayfasında işletme sırasında altın, gümüş, kurşun, çinko, bakır, demir tespit edilmesi durumunda ek protokol yapılacağının belirtildiği söylenen açıklamada “Bu da bentonit dışında diğer maden işletmelerinin de olacağının habercisi demektir. Bu tür ihalelerin devam edeceğini biliyoruz. Şimdiden toprağımızı suyumuzun korumak için mücadeleyi büyütmek zorundayız” denildi.

Ordu’nun yüzde 80’i maden sahası ilan edildiğini hatırlatan ORÇEV, “Bu alanlar parça parça ihale edilecek. Yapılmak istenen ihale bölgesi incelendiğinde tarım arazilerin olduğu anlaşılacak. Derelerin de çok olduğu bölgede tarım ve ormanlar yok edilirken su kaynaklarımız da kirletilecek. Fatsa’daki maden sahasının olumsuz etkilerine tanık olduk. Yeni maden sahaları bölgeyi yaşanmaz hale getirecek. Fatsa’da var olan maden sahasının büyütülmek istenmesi, yine maden sahası yanında başka bir maden sahası için ÇED sürecinin başlatılmış olması da dikkate alındığında tehlikenin büyüklüğü daha iyi anlaşılacaktır” dedi.

Açıklamda “Fatsa’daki maden sahasının büyütülmek istenmesi yanında yine yanında başka bir maden sahası için ÇED sürecinin başlatılmış olması da dikkate alındığında tehlikenin büyüklüğü daha iyi anlaşılacaktır. Bu nedenle ihalelerin iptal edilmesi için mücadelemizi büyütmek zorundayız” denildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.