Ordu‘nun Ulubey ilçesinde yapılmak istenen bentonit madeni ve Gölköy ve Mesudiye ilçelerinde yapılmak istenen Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES) için verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) kararlarına karşı açılan davalar için bilirkişi heyeti incelemelerini tamamladı.
Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) ve mahalle halkından 60 kişi, Ulubey’deki Yeni Sayaca, Yenimahalle ve Çatallı köylerini de içine alan madencilik projesi için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle davacı oldu.
ORÇEV ile Mesudiye Çevre Derneği de Gölköy-Mesudiye’de RES yapımı için verilen “ÇED Olumlu” kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtı.
Ordu İdare Mahkemesi, davalar için bir Bilirkişi Heyeti görevlendirdi. Heyet, yerinde incelemeleri tamamladı. İnceleme sonunda hazırlanacak rapor, Ordu İdare Mahkemesine sunulacak. Hakim, rapor sonrası duruşmalı mahkemenin gününü belirleyecek.
Ulubey’de yapılan bilirkişi incelemesine yöre halkı da katıldım gösterdi. Sabah cami önünde toplanan yüzlerce köylü heyeti karşıladı. Halk, incelemeler sırasında bentonit madenini neden istemediğini ve beklenen zararları dile getirdi. ORÇEV de ÇED dosyasındaki çelişkili görüşleri aktardı.
ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Bilirkişi Heyetiyle birlikte mahkeme süreci gereği yerinde inceleme yaptık. Dosyadaki iddiaların gerçekçi olmadığını yerinde göstererek anlattık. Özellikle Ulubey’de halkın katılımı çok iyiydi. Düşüncelerini ve kaygılarını anlattılar” dedi.
Mahkeme ve bilirkişi heyeti Gölköy-Mesudiye arasında Harçbeli Geçiti mevkiinde RES inşaatının başladığı yerde de incelemeler yaptı.
ORÇEV Başkanı Gönül ile Yönetim Kurulu üyeleri Avukat Haluk Türkmen ve Coşkun Özbucak da inceleme sırasında sahada bulunarak heyeti ÇED dosyası hakkında bilgilendirdi.
Ertuğrul Gazi Gönül, “Mesudiye’de gittiğimiz yerin yerleşim yerine uzak olması, kar yağması nedeniyle muhtar katılımıyla incelemeyi gerçekleştirdik. Çalışmaya başlamışlar. RES çalışmasının başlatıldığını tespit edilmesini istedik. Her iki incelemede de halkın lehine bir rapor çıkacağını umuyoruz” diye konuştu.
Davanın avukatı ve dernek yönetim kurulu üyesi Haluk Türkmen de, “Dava dosyasını bölgeyi inceleyerek hazırladığımız için ÇED dosyasının eksikliklerini biliyorduk. Bunları Bilirkişi Heyetine de anlattık. Davanın lehimize sonuçlanacağını umuyorum. Halk ormanına, suyuna, tarım alanına sahip çıkıyor” ifadelerini kullandı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…