Editörün SeçtikleriLGBTİ+ManşetTürkiyeVideo

[Onur Ayı Özel] LGBTİ+ ailesi olmak: Çocuğum eşcinsel olduğu için hiç utanmadım, siz de utanmayın

0

Onur ayı özel yayınlarımızın ikinci programında, Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks Bireylerin Aileleri ve Yakınları Derneği‘nden (LİSTAG) Günseli Dum ile LGBTİ+ ailesi olmayı konuştuk.

LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemlerine ve hedef göstermelere rağmen mücadeleden vazgeçmediklerini dile getiren Dum, bu mücadelenin kendilerini daha çok bir araya getirdiğini ve daha çok güçlendirdiğini ifade etti.

‘Çocuklarımızın hayatlarından endişeliyiz’

Devlet kademelerindeki isimlerin, Diyanet gibi kurumların LGBTİ+’lara yönelik nefret söyleminde bulunmalarının onları hedef gösterdiğini, bu söylemlerin LGBTİ+’lara yapılan kötü muameleyi meşrulaştırdığını ifade eden Günseli Dum, çocuklarının hayatlarından endişe ettiklerini kaydetti:

Bütün bu nefret söylemleri onları hedef gösteriyor. Çocuklarımızın başına birinin bir şey gelse, bundan kim sorumlu olacak? Bunun vebali onların üstünde.”

‘Çocuklarınızdan utanmayın’

Programda, çocuğunun LGBTİ+ olduğunu öğrenen anne ve babalara da seslenen Dum, ailelere çocuklarından utanmamaları yönünde çağrı yaptı ve aileler olarak çocuklarının yanında olunca onların daha özgüvenli mücadele ettiğini dile getirdi:

Ben Günseli. Çocuğumun eşcinsel olduğunu çok erken yaşlarda fark ettim. Görece daha rahat kabullenme ve olumlama süreci geçirdim.

Ama sonraki yıllarda bu durumun bendeki izlerini bir dolu aile de olduğu gibi olduğunu hissettim.

Bunlar ne derseniz, bunu okul sürecinde yaşadık. Çocuğum genç, kocaman bir insanken beraber gittiğimiz ona tacizde bulunan bir lokantada yaşadım.

Bir ailenin sadece çocuğunu kabul etmesi, onu aile içinde tutması yetmiyor. Çünkü bizim çocuklarımız okulda, işte, toplumun herkesiminde ayrımcılığa uğruyor. Zaten benim de bu mücadeleye girmemin en büyük nedeni, toplumda bir farkındalık yaratmaktı. Yoksa benim ve çocuğum arasında hiçbir sorun yaşamadık.

Ben çocuğum eşcinsel olduğu için hiç utanmadım, ağlamadım. Siz de çocuklarınız eşcinsel, trans olduğu için hiç utanmayın.

Utanması gereken, kendilerinin yaptıkları, ettiklerini görmeyip bizim çocuklarımızı ötekileştirenler, ayrımcılık uygulayanlar.

Biz anne-babalar olarak çocuklarımızın yanında durunca onlar daha sağlam durup, toplum içinde daha özgüvenli yetişiyorlar.

Herhangi bir çocuk gibi davranılması zaten yetiyor. Onlar pozitif ayrımcılık falan istemiyorlar. Herhangi biri gibi davranılmasını istiyorlar.

Biz de onların herkes gibi yaşayabileceği, özgürce sevebileceği ve utanmadan yaşayabileceği bir toplum için uğraşıyoruz.”

Çocuğu, kardeşi, herhangi bir yakını LGBTİ+ olan ve desteğe ihtiyaç duyan ailelerin 10.00-19.00 arası LİSTAG danışma hattı numarasından (05464848285) kendileriyle iletişime geçebileceğini kaydeden Dum, ayrıca sosyal medya hesaplarından da LİSTAG’a ulaşıldığını söyledi.

LİSTAG’ın Twitter hesabına buradan, Instagram hesabına buradan, Facebook hesabına buradan ve sitelerine de buradan ulaşabilirsiniz.

You may also like

Comments

Comments are closed.