EkonomiEnerjiManşet

Önce desteklendi sonra ‘ücretsiz’ denildi: GES kararı yatırımcıyı cezalandıracak

0

Sanayicilerin, kendi tesislerinin ihtiyacı için lisanssız olarak devreye aldığı güneş enerjisi santrallerinden (GES) elde ettiği enerjinin ihtiyaç fazlası kısmını sisteme satma hakkı son buluyor. 

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir konuya ilişkin açıklamasında, hazırlanan taslağın yeni yatırımları önleyeceği itirazında bulunurken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkilileri ‘ihtiyaç fazlasının’ abonelere dağıtılacağını açıkladı.

Dünya‘dan Mehmet Kaya‘nın aktardığına göre; isminin açıklanmasını istemeyen yetkililer, elde edilecek elektrik fazlasının abonelere ücretsiz dağıtılmasının düzenlemenin ana amacı olduğunu vurguladı.

Firmalara, kendi ihtiyacının üzerinde kapasitede GES kurma ve ihtiyacını karşıladıktan sonra fazlasını sisteme satma hakkı tanınmasıyla birçok firma tüketim fazlası yatırım yapmıştı. Yeni hazırlanan bir yönetmelik taslağında ise fazla elektriğin ücretsiz olarak verilmesi hükmü getirildi. Bu da artık lisansız üreticilerin ödeme alamayacağı anlamına geliyor.

Sanayicilerin Organize Sanayi Bölgesi içinde veya dışında olması fark etmeksizin başka bir dağıtım bölgesinde lisanssız üretim tesisi kurabilmesinin önü açıldı.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz yapılaşmanın yoğun olduğu yerlerde, organize sanayi bölgelerinde lisanssız üretim tesisi için yer bulamayan tüketicilerin başka dağıtım bölgelerinde, sanayi bölgeleri dışında tesis kurabilmeleri için aynı dağıtım bölgesi olması şartının kaldırıldığını da açıkladı.

Özdebir, geçmişe dönük şekilde bu uygulamanın haksızlık doğuracağını, yeni yatırımların önünü keseceğini belirtti.

Bazı sanayicilerin uygulamayı istismar ettiğini, hayvancılık, sulama gibi yatırımlar için elektrik üretim tesisi kurulduğunu ancak bu faaliyetin yürütülmeyerek sadece elektrik satışının yapıldığını belirten EPDK yetkilileri, yönetmelik değişikliğiyle beyan yerine sayaçlar üzerinden denetim imkanı sağlandığını ayrıca fazla elektriğin bölge halkına ücretsiz dağıtımının sağlanacağını belirtti.

‘Ücretsiz alım yatırımcıyı cezalandırmak demek’

ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise görüşe açılan taslağa yönelik yaptığı değerlendirmede, sanayicilerin verilen imkânlar doğrultusunda bir yatırım yaptığını belirterek, fazla elektriğin ücretsiz alımının yatırımcıyı cezalandırmak olacağını söyledi.

Özdebir, “Cari açığımızın ana kaynağı ithal ettiğimiz enerji iken ve yerli kaynaklarla enerji üretimini arttırabilmek için çaba gösterirken, yeni yatırımcılarımızı caydıracak, daha önce yatırım yapmış olanları sıkıntıya sokacak yapılması planlanan bu değişikliğin bir kez daha gözden geçirilmesi gerekir” dedi.

Vatandaşlardan bazıları kararın fazladan GES elektriği üreten yatırımcılarının haksız rekabetini önleyeceği yönünde yorumlar yaparken bazıları da birkaç yatırımcıyı cezalandırmak yerine tüm sektörün cezalandırıldığı yönünde eleştirilerde bulundu. 

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.