ManşetDoğa MücadelesiYerel

On yıl süren doğa mücadelesi: İhalelerin gölgesinde Akçay sahili

0

Balıkesir, Edremit‘in eski Belediye Başkanı Tuncay Kılıç döneminde, hile olduğu belirtilen evraklarla kiralanan sahilin bir bölümü üzerine inşa edilen baraka işyerleri, 10 yıl süren hukuk mücadelesinden sonra dün yıkım yapılarak boşaltıldı.

Konunun takipçisi olan Edremit Çevre Platformu (EDÇEP) Sözcüsü Kubilay Öztürk Yeşil Gazete’ye son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kubilay Öztürk, “MHP’li eski başkan vermiş sahili, iki dönem CHP’li başkanlar geri almaya çalıştılar. Nihayet boşaltıldı o baraka kondu yapılar. Bakalım şimdi ne olacak?” diye sordu.

EDÇEP Sözcüsü Öztürk 10 yıllık hukuk mücadelesine değinerek yerel yönetimlere şöyle seslendi:

“Para uğruna verilen sahilleri hukukla geri almak bile çok zahmetli oluyor. O nedenle artık bu işleri yapmayın yerel yönetimler. Halkın özgürce yararlanmasına bırakın sahilleri ve artık biraz da kıpırdayıp denizin temiz olması için yapılması gerekenlere el atın..!”

Peki bugüne kadar Akçay’da neler oldu?

Ekim 2012’de Edremit Belediyesi’ne ait olan, özellikle ilçenin merkezi yerlerinde ve Akçay beldesinde bulunan bazı gayrimenkullerin önce belediye iştiraki ED-BEL şirketine, bu şirket üzerinden de özel hukuk hükümleriyle gerekli rekabet ortamı sağlanmaksızın, değerlerinin altında devredildiği ve bunun karşılığında bir kısım belediye görevlisi ve yakınları ile ED-BEL görevlilerine rüşvet olarak çeşitli menfaatler sağlandığının öne sürülmesi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı‘nca soruşturma başlatılmıştı.

Balıkesir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ekiplerince Edremit Belediyesi’ne yönelik düzenlenen operasyonda Belediye Başkanı Tuncay Kılıç ve Ed-bel Ltd. Şti. müdürünün de aralarında bulunduğu 26 kişi gözaltına alınmıştı. Zanlılardan biri, savcılıktaki sorgusunun ardından serbest bırakılırken, Kılıç’ın da aralarında bulunduğu 11 kişi tutuklanmıştı.

Ağustos 2013’te “ihalede usulsüzlük, zimmet ve irtikap” suçlarını işlediği iddiasıyla yargılanan Kılıç, mahkemenin tahliye kararının ardından tutuklu bulunduğu Kepsut L Tipi Kapalı İnfaz Kurumu‘ndan tahliye edilmişti.

‘Zimmet, rüşvet ve görevi kötüye kullanma’

Tuncay Kılıç hakkında, ‘zimmet, rüşvet ve görevi kötüye kullanma’ suçlarından verilen 12 yıl 8 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından Kılıç hakkında Aralık 2019’da yakalama kararı çıkarılmıştı.

Edremit belediyesinin ED-BEL şirketine üç yıl süre ile sermaye artışı için tahsis edilen Akçay sahili eski belediye başkanı Tuncay Kılıç döneminde 2019’da mahkeme kararı ile Edremit Belediyesi’ne iade edilmişti.

Edremit Belediyesi’nde olan Akçay beldesi 517 ada birinci, ikinci ve üçüncü parsellerde bulunan taşınmazların aynı sermaye olarak üç yıl satılamaz şartı ile Ed-Bel Ltd. şirketine devrine karar verilmesine ilişkin açılan davada devir işlemi yapılmadan Nisan 2012’de satılmalarına karar verildiğine değinilmişti.

Yerel kaynakların bildirdiğine göre; söz konusu taşınmazlar beş milyon 652 bin TL’ye varan bedel ile ihalesiz olarak ARES A.Ş.’ye satışı yapılarak Mayıs- Temmuz 2012’de devirleri gerçekleştirildi.

Önceden belirlenen alıcıya kanuna karşı hile ile satış işlemleri yapıldığı, hukuk düzeninin koruduğu kamu hakları suç niteliğindeki davranışlar ile ihlal edildiği için dava edilen işlemler sonrasında ARES A.Ş adına haksız tescil edilen Akçay Mahallesi 517 ada 1, 2 ve 3 sayılı parsellerde bulunan taşınmazların tapu kayıtlanın iptali ile taşınmazın Edremit Belediyesi adına tapuya tesciline karar verilmesi talep edilmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.