ManşetDoğa

Okyanusun beşte biri keşfedildi

0

Okyanus tabanını 2030 yılına kadar haritalandırma projesi yıkıcı koronavirüs krizine rağmen devam ediyor. Yetkililer yaptıkları açıklamada okyanusun beşte birinin haritasını çıkardıklarını söyledi.293 milyon kilometrekarelik alan ise keşfedilmemiş durumda. 

Bilim insanları okyanus tabanının topografyasının Mars, Merkür veya Venüs‘ün yüzeylerinden daha az tanındığını ve deniz tabanının derinliğini ve şeklini çizmenin okyanusların dünyanın iklimi üzerindeki etkisini anlamaya yardımcı olacağını söylüyor.

Yüzde 19’u keşfedildi

Elde edilen bu veriler, deniz ekosistemleri ve deniz yaşamı hakkında edinilen bilgilerin yanı sıra gelecekteki gıda tedariği zinciri hakkında da insanlığı sahip olduğu bilgiyi artıracak hayati bir öneme sahip.

Kapsamlı bir harita üretmek için mevcut tüm verileri bir araya getirmek için çalışan Seabed 2030,  Pazar günü, yaptığı açıklamada proje başladığında yüzde altı olan haritalanan alanın, şu anda yüzde 19’a yükseldiğini söyledi.

Veriler hükümetler, akademi ve gemilerden

Proje yöneticisi Jamie McMichael-Phillips, Dünya Hidrografi Günü için Reuters’e yaptığı açıklamada, “Gelecek yıl boyunca, Covid-19 kısıtlamaları da ortadan kalktıkça anketlerden, gemi geçişlerinden ve kalabalık kaynaklardan gelen yeni verilerle benzer düzeyde bir ilerleme öngörüyoruz” dedi.

Kullanılan veriler hükümetler, akademi ve gemiler gibi ticari kaynaklardan gelen katkıları içeriyor. Bunlar, dünyanın çeşitli bölgelerindeki uzmanlar tarafından 3 milyar ila 5 milyar dolar arasında bir maliyetle bir araya getiriliyor. 

Proje, Japonya’nın hayırsever Nippon Vakfı ve okyanus tabanını çizmeye dahil olan kar amacı gütmeyen bir uzmanlar derneği olan GEBCO arasındaki işbirliği sonucunda hayata geçti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.