Öğrenciler mezar evlerde yaşıyor

Sakarya Üniversitesi Rektörü korkunç gerçeği açıkladı. Depremde hasar gören binalardaki 15 bin konut öğrencilere kiraya veriliyor.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, üniversite olarak yaptıkları proje araştırmasında, 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde hasar gören sorunlu 2 bin 500 binadaki yaklaşık 15 bin konutta üniversite öğrencilerinin kaldığını, biran önce bu binaların boşaltılıp güçlendirme veya yıkılarak yerlerine yenilerinin yapılması gerektiğini söyledi.

Doğan Haber Ajansı’nın haberine göre, Sakarya Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneği’nin düzenlediği toplantıda konuşan Sakarya Üniversitesi Rektörü Elmas, deprem konusunda uyarılarda bulundu. Rektör Elmas, Üniversite olarak güvenli yapılarla ilgili bir süre önce il genelinde 17 Ağustos Depreminden etkilenen binalarla ilgili proje başlattıklarını hatırlatarak şunları söyledi:

“Sakarya Üniversitesi olarak depremden etkilenen binaların mevcut durumu ile ilgili bir çalışma yaptık. Bu binaların mevcut deprem yönetmeliğine göre mutlaka boşaltılarak güçlendirme yapılması veya yerine yeni binalar yapılması gerekiyor. Bu binalar genellikle Sakarya Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrencilere kiralanıyor. Deprem sonrası orta hasarlı olanlar zaten bir şekilde toparlandı. Ama şu anda ‘6 katlı olup’ depremi hasarsız atlattı’ denilen 2 bin 500 civarında bina var. Bu da aşağı yukarı 15 bin konut demek. Şu anda 15 bin konutluk, depremde yıkılmaya aday bina var. Bu bir varsayım değil, bu bir gerçek.”

Sakarya Üniversitesi Rektörü Elmas, deprem geçiren ve deprem yönetmeliğine uymayan bu binalarda sahiplerinin oturmadığını da söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu binalarda sahipleri zaten kendisi yaşamıyor. Kendi oturmuyor. Öğrencilere veriyor. Depremi bu binalarda yaşayan hiç kimse tekrar aynı binalarda oturamaz. Ama evlerini kiralıyorlar.”

Sakarya’da bu konu sık sık gündeme gelmesine rağmen depremin ardından 11 yıl geçmesine rağmen hiç bir düzenleme yapılmıyor. Yasal engeller ve hak sahipliği nedeniyle binalar yıktırılamıyor. Bu binalarda da genellikle, öğrenci sayısı 55 bine çıkan Sakarya Üniversitesi’nde öğrenim gören ve yurt bulamayan öğrenciler kalıyor. (Sol)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR