EkonomiManşetTürkiye

OECD’ye bağlı FATF, Türkiye’yi gri listeye aldığını duyurdu

0

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü‘ne (OECD) bağlı Mali Eylem Görev Gücü (FATF), kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede eksikleri gerekçesiyle Türkiye’yi gri listeye aldığını duyurdu.

Bu hafta düzenlenen genel kurulda alınan kararla birlikte, Türkiye yakından takip edilecek. Türkiye, kurumun Uluslararası İşbirliği İnceleme Grubu tarafından izlemeye tabi tutulacak.

FATF, ülke raporunda tespit edilen eksiklikleri iki yılda bir yapılan güncelleştirme (Biennial Update) ve düzenli izleme (Regular Follow Up) ile takip ediyor.

‘Türkiye kararlı olduğunu göstermelidir’

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, genel kurulun ardından yapılan basın toplantısında konuşan FATF Başkanı Marcus Pleyer, Türkiye’de bankacılık ve emlak sektörleri ile değerli maden ticareti yapanlar gibi farklı aktörlerin daha sıkı denetlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Pleyer, konuyla ilgili şunları söyledi:

Türkiye karmaşık kara para aklama vakalarıyla etkin bir şekilde başa çıktığını ve Birleşmiş Milletler’in terör organizasyonu olarak tanımladığı IŞİD ve El Kaide gibi örgütlerin mali finansmanına soruşturma açmakta kararlı olduğunu göstermelidir.”

‘Türkiye, gri listeyi hak etmiyor’

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, pandemi dönemindeki tam kapanma tedbirlerine rağmen, Türkiye’nin FATF standartlarına uyum için kayda değer bir gelişme gerçekleştirdiği ve mevzuat açısından üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdiği savunuldu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

FATF değerlendirme sürecinde ilgili kurumlarımız tarafından bütün açıklığıyla ortaya konulmasına rağmen FATF tarafından yeterli görülmemiş ve ülkemiz gri listeye alınmıştır.

Yapılan uyumluluk çalışmalarına rağmen ülkemizin gri listeye alınması hak edilmeyen bir sonuç ortaya çıkarmıştır.

Bundan sonraki süreçte, FATF ve ilgili tüm kurumlarla işbirliği içerisinde gerekli adımlar atılmaya devam edilecek ve ülkemizin hak etmediği bu listeden en kısa sürede çıkması sağlanacaktır.”

En son değerlendirme 2019’da yapılmıştı

Gri listede yer alan 23 ülke arasında Arnavutluk, Fas, Suriye, Güney Sudan ve Yemen de bulunuyor.

Yapılan toplantı sonucunda Türkiye’yle birlikte Ürdün ve Mali de gri listeye girdi. Botsvana ve Mauritius ise gri listeden çıktı.

FATF, en son 2019 yılında yaptığı değerlendirmede Türkiye’yle ilgili terörizmle ve kitle imha silahlarının yaygınlaşmasıyla ilişkili varlıkların dondurulması tarafında iyileşmelerin yapılması gerektiğini kaydetmişti.

Türkiye’nin son yıllarda kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla ilgili kanunlarını ve düzenlemelerini güçlendirdiği aktarılmış; ancak kara para aklama soruşturmalarının sayısının çoğaltılması gerektiğini belirtmişti. 2019 yılındaki raporda bu alanda çok az sayıda hüküm verildiği ifade edildi.

Terörizmin finansmanı açısından ise Türkiye’deki yetkililerin sadece terör zanlılarının elindeki varlıkların tespit edilmesinde rol oynadığı aktarılmış, ancak bu varlıkların toplanması, mali hareketin önüne geçilmesi, fonların kullanılmasının engellenmesi açısından da önlem alınması gerektiği vurgulanmıştı.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.